Foto till förgänglighetens lov

Magnus Denker. Fotograf från Malmö som ställer ut på Gocart gallery i Visby.Foto: Rolf Jönsson

Magnus Denker. Fotograf från Malmö som ställer ut på Gocart gallery i Visby.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2011-04-08 04:00

Alla mina bilder är egentligen självporträtt, säger fotografen Magnus Denker.

Denna fredag är det vernissage på hans utställning på Gocart gallery i Visby.

Som fotograf arbetar han undersökande med fokus inställt på att förstå sin samtid.

Normalt visar han inte flera av sina projekt samtidigt. På utställningen i Visby gör han ett undantag och ställer ut några projekt som han arbetat med under senare tid.

- Jag är mest intresserad av det låga, det förbisedda och det som kan betraktas som fult och ointressant, förklarar Magnus Denker som bor i Malmö och ofta har stadens utmarker som utgångspunkt för sina fotoprojekt.

Med sikte på att sätta sina bilder i ett sammanhang med historiskt, kulturellt och politiskt perspektiv tar han gärna avstamp i industriområden och miljonprogramsbebyggelse.

Han arbetar i storbildsformat och på Gocart gallery visar han en serie svart-vita fotografier från oljehamnen i Malmö.

- Det är ett perifert landskap som jag har arbetat med i ett femtontal år. Med oskärpa i bilderna suddar jag ut detaljer och gör motiven till symboler, säger han och noterar förändringen i området.

Från att ha arbetat analogt har han övergått till digital bildteknik och i en färgbild lyfter han fram sitt köksfönster med fällda persienner som stänger ute vyn över Malmö gamla fotbollsstadium. På fönsterbrädan är ett stilleben uppställt med foto på sonen, prylar som han gjort, och ett torn av medicinförpackningar.

- Det är en bild som avspeglar förgängligheten, säger han och sätter på videon med en 15 minuter lång installation med en statisk bild ackompanjerad av ljud i förändring

Med en mikrofon och kameran på stativ har han fångat ett utsnitt av sitt kök med en vattenkran som droppar vatten ner i en kastrull som står i vasken. Sakta medan kastrullen fylls ändras ljudet

- Det är en kvart till långsamhetens lov. Somliga blir oroliga av att se och höra när inget händer, säger Magnus Denker som är lärare i foto och photoshop på högskolan i Malmö och som tidigare har undervisat i foto på Gotlands konstskola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!