Fotoutställning om världens mest korrumperade land

Gotländske fotografen Peter Knutas har besökt Mongoliet.

Bazarbai heter killen som spelar "Örnjägarens son" i filmen med samma arbetsnamn och enligt Peter Knutas var det en perfekt casting som filmbolaget gjorde på en örnjägarträff. En av hans bröder arbetar för övrigt som skådespelare i Ulan Bator.

Bazarbai heter killen som spelar "Örnjägarens son" i filmen med samma arbetsnamn och enligt Peter Knutas var det en perfekt casting som filmbolaget gjorde på en örnjägarträff. En av hans bröder arbetar för övrigt som skådespelare i Ulan Bator.

Foto:

Kultur och Nöje2008-02-02 04:00
I höst blir det premiär för en barn- och ungdomsfilm som ännu så länge har arbetsnamnet "Örnjägarens son", en svensk-tysk-dansk fiction med Staffan Julén som en av producenterna. Filmen följer den unge kazaken Bazarbai, son till en jägare som jagar med sina kungsörnar, som beger sig på en resa från västra Mongoliet till huvudstaden Ulan Bator för att leta rätt på sin bror.
Under sex veckor reste filmteamet samma sträcka och med som ljudtekniker var den gotländske fotografen Peter Knutas. Med vernissage i dag presenterar han resan och landet Mongoliet med sina kontrastrika stillbilder på Fotogalleriet till och med den 26 februari.

*
Han presenterar ett land med enorma kontraster och en ständig irritation mellan de muslimska kazakerna, som lever som en minoritet i de västra delarna, och de buddistiska mongolerna i övriga landet som klämts mellan först det kinesiska väldet och Sovjetunionen och sedan början av 1990-talet strakt beroende av amerikansk och japansk ekonomi med rovdrift som följd.
Den kazakiska och mongoliska lantbefolkning lever dock som man gjort i generationer, med boskapsskötsel som absolut främsta näring. De lever i ekologisk balans och flyttar med sin boskap mellan övergivna spökstäder där ryssarna övergett sina millitärbaser och där mongolerna fortsatt kolgruvdriften på 1800-talsnivå - med spett och spade. Peter Knutas upplevde inte det här landet som en del Asien, snarare som en "postsovjetisk grönländsk koloni".
Bilderna på utställningen vittnar om ett land med enorma kontraster mellan nyrika och nyfattiga, mellan stad och land. Just nu anses landet också vara världens mest korrupta. Men de vittnar också om den totala gästfrihet som filmteamet möttes av hos befolkningen i väglöst land där de kryssade mellan hjordar av får, getter, jakar eller hästar och där en ensam kamel ibland korsade deras hjulspår på väg till nästa "ger camp" - på dagtid väglös vägkrog för allehanda resande och på natten hem åt familjen.

*
"Timmar av ingenting, på horisonten nåt berg som inte ändrar storlek, enstaka dammpelare berättar att man kommer att möta nån om en timme eller så. Det är inte säkerhetsbälten och krockkuddar som räddar liv utan en duktig chaufför, som vet att laga sin machina, inte helt olikt en gotländsk bonde, som år efter år vid tröskning får sin gamla Dronningborg att återuppstå", skriver Peter Knutas själv om resan och utställningen.
Om detta vet han en del då han efter sina fotostudier i Hemse, konstvetenskapsstudier i Lund och filmvetarstudier i Stockholm, flyttade hem till Eksta där han tog över fädernegården under ett tiotal år. Sedan något år arrenderar han dock ut sitt lantbruk, har flyttat till Visby och jobbar som frilansfotograf för både tidskrifter, böcker och emellanåt som dokumentärfilmare.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!