Da Vinci-koden av författaren Dan Brown har lockat människor att resa till Paris och till andra platser där bokens handling utspelar sig.
Ystad vann Stora turismpriset 2009 på grund av det sätt som staden har marknadsfört sig med hjälp av Wallander-filmerna. Det var turistbyrån i Ystad som upptäckte att det fanns en efterfrågan. Annamari Thorell berättar att de gav två praktikanter i uppgift att göra det första Wallanderpaketet och sedan har det bara rullat på.
På Hallfreda hotell i Follingbo träffades ett 20-tal personer i går för att lyssna till Annamari Thorell som föreläste om fotspårsturism och tog fram exempel på hur man kan paketera den.
Föreläsningen var ett samarbete mellan projekten Mat & upplevelser i sydöstra Sverige och Rural Tourism Gotland. Målgrupperna är lantbruks- och turismföretag.
Annamari Thorell har tidigare arbetat på Gotlands Turistförening (GTF) men har numera ett eget företag i kommunikation och marknadsföring.
Det spelas in film på Gotland och ett antal författare använder gotländska miljöer i sina böcker.
Det här är ingenting nytt, fotspårsturism har funnits på Gotland innan branschen blev uppmärksam på den. Redan åren efter 1976 fanns den här formen av turism på Gotland efter att Ulf Lundell hade släppt sin debutroman "Jack".
Mängder med ungdomar reste till Gotland för att leta upp miljöerna i boken och för att uppleva samma saker som huvudpersonen Jack - hyra cyklar med kompisarna och festa runt i Visby.
Botaniska trädgården fick besök av ungdomar som var på jakt efter den hampväxt som beskrivs i boken.
Numera är fotspårsturism något som uppmärksammas världen över och som har kommit för att stanna.
Thorell berättade om filmturismen i England som tar in hela 900 miljoner pund årligen.
Hon berättade om produktplacering i filmer och hur det påverkar och hur effektivt det sättet är att finansiera filmproduktioner.
Som exempel tog hon upp den amerikanska filmen "Sideways". Filmen medverkade till att en speciell sorts vin, som dricks i filmen, plötsligt blev en bristvara i världen på grund av att folk ville provsmaka.
När tv hade visat "Sommar med Ernst" (Ernst Kirchsteiger) på Gotland förra sommaren ledde det till att flera ostsorter från Stafva tog slut.
Annamari Thorell berättade om författaren Magnus Nordin som har skrivit två vampyrböcker där handlingen utspelar sig på Gotland.
Böckerna är välkända bland ungdomar. Kanske är det något för turismbranschen att ta tag i?
Många var de "guldkorn" som Thorell delade ut och som kan ge upphov till idéer när det gäller att utveckla den gotländska turismen.
Fotspårsturism något för Gotland?
Det råder ingen tvekan om att många blir nyfikna på olika platser i världen genom att de har sett en film eller läst en bok.De inspireras att besöka platserna där bokens eller filmens handling utspelade sig för att se med egna ögon och insupa atmosfären - för att kontrollera att det är som det beskrivs i boken.
Fotspår. Annamari Thorell föreläste om fotspårsturism i måndags inför ett 20-tal åhörare. Allt fler väljer att resa i fotspåren av författare, filmer och böcker. Thorell berättade om hur utvecklingen av den här speciella formen av turism ser ut i världen. Foto: Ulf Glimfalk
Foto: Ulf Glimfalk
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!