Från lamm till mögel

Tre teve-projekt med djurliga förtecken, två barnproduktioner och en naturfilm. Det har Tina-Marie Qwiberg på gång samtidigt.

Kultur och Nöje2006-03-17 06:00
De avhandlar Karlsölamm, tamboskap och ovälkomna småkryp.
Två av produktionerna, i serieform, har redan börjat sändas och i juni visas ett fristående, halvtimmeslångt program.

Tina-Marie Qwiberg producerar programmen via sitt bolag Triq Produktion och har samarbetat med ett flertal fotografer med olika specialkunskaper.
Hon menar att det är viktigt att genom vardagsdjur intressera och ge barn kunskap om naturen, inte minst i dessa dagar då Moder natur ofta framställs som hotfull.
- Den börjar bli farlig med fågelinfluensa, larver på Sudret, alger i havet... Då är det viktigt att visa naturen på ett annat sätt.
"Bettan och Goliat" skildrar två lammungar som åker på sommarlov till Stora Karlsö, där de tillbringar lovet tillsammans med de andra cirka 500 betande fåren. Tittaren får följa de bådas äventyr; när de åker båt till ön, anfalls av ilskna tärnor, iakttar fåglar som hoppar från höga berg med mera.

- Jag tänkte att det fanns en viss dramaturgi redan i lammen men de är inte så roliga, de idisslar mest och är väldigt softa. De hyss vi väntade att de skulle göra men inte gjorde fyllde vi upp med harar, fåglar och sådant. Vi valde lamm för att få förskolebarnen intresserade, de kan ta till sig det hela, berättar Tina-Marie Qwiberg.
Med karaktäristisk berättarröst levererar hon sina "qwibergare", de underfundiga kommentarer som blivit något av hennes signum och som lyfter filmens innehåll.

Själva filmandet bjöd också vissa praktiska problem.
Stora Karlsö är som namnet antyder ganska vidsträckt och försöken att sätta sändare på lammens tacka för att lättare kunna följa dem, misslyckades. Det blev en hel del strapatsrikt gående och spårande under arbetet.
- Det är jätteroligt att filmteamet valde Stora Karlsö, jag nappade direkt, menar Karlsöklubbens ordförande Lennart Lindgren. Hela Karlsön är som en enda stor lekplats med sina grottor, fåglar och annat för barn med sina öppna sinnen och ögon. Och lamm är ett med Karlsön.
"Bettan och Goliat" visas i sju avsnitt och ingår i fredagarnas "Bolibompa" och började i fredags. Avsnitt två i dag således.

Den andra serieproduktionen är "Hönsrumpa och kofötter". Det är en serie om våra vanligaste djur; kor, grisar, hästar med flera och deras beteenden, ett djur per avsnitt.
- Det handlar om våra lantdjur som vi tycker är vanliga men okunskapen om dessa djur är mycket stor, speciellt hos barn i storstadsområden.
"Hönsrumpa och kofötter" sänds i Utbildningsradions program "Krokodil" på måndagar före "Bolibompa" med repris på torsdagar. Också här har första avsnittet sänts.
Den tredje produktionen, "De objudna", är en halvtimmeslång naturdokumentär riktad till en vuxenpublik.
- Den är inspelad i Lau i samband med en kräftskiva och handlar om alla småkryp vi har inomhus vare sig vi vill det eller ej, vi bygger upp en historia runt dem, fästingar, sniglar med flera. Och flera festar, katten på en mus och ett gäng myror på en sockerdroppe...
Här finns ingen speakerröst utan ljuden är de vardagliga som förekommer i en hemmiljö.

Idén fick Tina-Marie Qwiberg sedan hon förevisats extrema närbilder av mögelsporer.
- Något av det vackraste jag sett, jag blev nästan religiös!
Ett filmförslag om mögel lämnades in till "Mitt i naturen" som dock avböjde eftersom de inte tyckte mögel verkade så roligt. Men i stället utvecklades projektet till "De objudna" och minsann om inte lite mögel smög sig in i filmen.
"De objudna" sänds 8 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!