Från luffarslöjd till konstart
Hans specialitet är trådslöjd, nu en konst med hemslöjdsstatus, förr ett luffarhantverk utan särskilt anseende.
För tio år sedan var han projektanställd vid Hemslöjden för att fördjupa sig i konsten att skapa föremål av ståltråd. Nu visas hans slöjd, med helhetsperspektiv på luffarlivet, i en utställning på Langska huset i Visby.
Den böjda trådens väg, kallas utställningen som rymmer ett stycke av utanförskapets historia och som samtidigt ger plats för eget skapande. Trådslöjd, trådtjack, trådkonster, luffarslöjd. Det handlar om arbeten i ståltråd, till rätt nyligen en näst intill bortglömd svensk hantverkstradition förvaltad av tidens, fram till 1960-talet, luffare.
Nu lyfts luffarnas trådarbete fram av Hemslöjden i Sverige och hantverket som förr byttes mot mat, har fått konsthantverksstatus.
På Gotland har Jonny Tenggren gått på djupet i traditionen och skapat nya föremål mot traditionell grund.
- Det känns bra att luffarslöjdens kulturhistoria lyfts fram samtidigt som utställningen visas, säger Jonny Tenggren.
I utställningen lyser 20 små trådrullar i granna färger, mot en finurligt utformad ställning i svart tråd.
En brudkrona med skira hängen i form av gyllene lamm på spetsarna, liksom votivskepp i tråd som bär upp levandeljus, visar vad mer tråd kan ge form till.
Liksom sina föregångsmän gör han också fat och klockställ, blom-amplar och ljusstakar i tråd. Även han brämar udda porslinstallrikar med sirlig trådslöjd och virar den svarta tråden till elegant formade kakfat.
För den äldre generationen är luffarlivet en begrepp i Sverige, där luffaren lätt tänktes som en frihetsälskande, poetisk och egensinnig särling.
Att luffarlivet ofta innebar en osäker tillvaro, utan fast bostad och med försörjning på tiggeri och tillfälliga hantverk, är något som Birger Magnusson berättar om i sin bok Trådarbetande luffare, nu i en ny upplaga till salu.
Om trådkonster berättar också Gerd Mellberg och Sven Axne från Målerås luffarmuseum i Småland. På torsdag kväll i nästa vecka kommer de till Langska huset för att berätta om fattig-sveriges fattigaste epok.
Redan nu på torsdag kväll blir där föredrag, då är det Ulf Palmenfeldt som berättar om utanförskapets kulturhistoria.
Den sista torsdagskvällen i november väntar luffarslöjdscafé på Langska huset och den sista helgen hålls där en veckosluts-kurs i luffarslöjd.
- Det betyder tre veckor med utställning och en återspegling av luffarnas liv och öden, med föredrag och kurser. I samband med utställningen rullar också en film gjord på 1960-talet av Birger Magnusson om den öländske luffaren Erik Ferdinand Andersson, berättar hemslöjdskonsulenten Frode Falkenhaug.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!