Från renässans till Ramel
Med musik från renässans till Ramel bjuder Gotlandsmusikens brass på konsert.Det är söndagseftermiddag och Almedalsbibliotekets stora foajé är fylld av folk.
Mäktigt, melodiöst, munter. Musik från renässans till Ramel framförs av Gotlandsmusikens brass i gratis konserter på öns bibliotek.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Långt före utsatt tid är åhörarna på plats. Inträdet är fritt och biblioteket är fortfarande öppet för lån. Det är musik mitt bland människorna, något av en signatur för Gotlandsmusiken.
Gotlandsmusikens brass gör ingen lyssnare besviken. Här framförs musik som är lätt uppskatta, från barn med spring i benen till vuxna som småpratar, och de som sitter helt still och lyssnar. Kaffekoppsskramlet stillnar och Gotlandsmusikens brass tar ton.
Brassektionen, som är en del av Blåsorkestern och Storbandet, har ett brett register som utnyttjas till fullo av ensemblen med Mats Hoffman på trumpet, flygelhorn och Eb-kornett, Magnus Appelholm på trumpet, flygelhorn och Bb-kornett, Ingvar Sandström på trombone och althorn, Magnus Fahlén på trombone, euphobium och ventilbasun, Lennart löfgren på trombone, bastrombone och ventilbasun samt Erik Skagerfält på tuba.
- Vi är alltså tre tromboner i brasset, säger Lennart Löfgren som anför gruppen och presenterar konsertens program.
Med musik från 1600-talets England och Tyskland fortsätter Gotlandsmusikens brass från senrenässansens Europa till 1800-talets Amerika. Efter hovsamt maffig musik följer sprittande glada toner skrivna för bleckblåsinstrument.
Så tar Brasset ett raskt tonsteg i musikhistorien till 1940-tal och Evert Taubes romantiska "Så skimrande var aldrig havet".
Ett potpurri av välkända Taubelåtar och Povel Ramels finstämda "Underbart är kort" avslutar konserten.
För den som missade denna del två av Gotlandsmusikens brass konsert i Visby finns fler tillfällen kommande veckan. Då framförs samma program, med titeln från renässans till Taube, på biblioteken i Burgsvik, Lärbro och Fårösund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!