Fröberg flyttar till Gotland

Åren i Stockholm har varit framgångsrika och han har världen som arbetsplats. Men nu väljer han att ta avstamp i livet som musiker, producent och familjepappa från nyinköpta gården i Viklau. - Det är inte för att trappa ner - jag väljer Gotland och Viklau för att trappa upp verksamheten, säger Tobias Fröberg.

FRAMGÅNGSRIK. Viklau blir ett nytt steg i Tobias Fröbergs musikaliska karriär som musiker och producent.

FRAMGÅNGSRIK. Viklau blir ett nytt steg i Tobias Fröbergs musikaliska karriär som musiker och producent.

Foto:

Kultur och Nöje2011-09-22 04:00

De senaste åren har gotländske Tobias Fröberg fått uppleva stora framgångar som musikproducent.

Fyra egna plattor och hans stora intresse och fallenhet för att producera andra artister har lett honom ut i världen, förutom i Sverige främst USA, England och Norge.


Toppar listor
Just nu toppar hans senaste stora produktion, Ane Bruns nya platta "It all starts with one", listorna både i Sverige och Norge och recensenterna har varit positiva, framför allt i Norge.

- Ingen platta har fått så höga betyg någonsin i Norge, kontrar Tobias.


Hittade drömhuset
Han har haft förmånen att arbeta även med andra stora artister, Theresa Andersson, Peter Gabriel, Lisa Ekdahl, Peter Jöback, Peter, Bjorn and John och Thomas Andersson Wij för att bara nämna några.

I det här läget hittar han drömhuset, en röd Gotlandsgård, en avstyckad del av det vackra jordbrukslandskapet på Gotland med en enorm lada som extra krydda.

Här stod huset där allt går att förena - livet med familjen, musiken och inspelningsstudion - mitt i Viklau.


Trappar upp
Tobias Fröberg tillhör dock inte hemvändarna som kommer tillbaka för att dra ner på verksamhet och engagemang.

- Jag kommer tillbaka för att trappa upp! Jag arbetar både nationellt och internationellt, det kommer jag att fortsätta med. I det nya huset kommer jag att bygga en studio för att fortsätta det arbetet.  Studion är alltså inte till för att locka andra artister till Gotland, här ska jag uteslutande jobba med mina egna projekt, säger han.

Huset är stort och kommer att rymma allt det Tobias och hans Sandra drömt om.

- Det ligger dessutom så fantastiskt vackert. Här känner vi båda att vi vill bo och utgå från i våra respektive arbeten, säger han.

Sandras arbete med spelfilm och reklamfilm och Tobias producenttillvaro kommer dock att kräva en mindre övernattningslägenhet i Stockholm.


Flytt i december
Flyttlasset från tvåan i Hägersten till en ny epok i Viklau går i början av december. Och det är framgångarna som producent som gjort det möjligt.

- Jag är ingen drömmare, när det gäller ekonomin och i synen på jobbet är jag ganska krass. Vi skulle inte flytta om vi inte tror att det kommer att fungera, även om inget går att garantera, säger han och tillägger:

- Och jag vet att många av de artister jag jobbar med vill komma ned till Gotland för att jobba.


Asha Alis nya
Den närmaste framtiden delar Tobias mellan musikjobb och pappaledighet för dottern Tyra-Margareta, elva månader. Närmast ska han producera Asha Alis nya platta och skriva musiken till en tv-serie.

- Asha Ali som bott en del på Gotland vet ju vad det handlar om, säger Tobias.

Likt många andra konstnärer och artister har Tobias fått erfara svårigheten att dra gränserna mellan jobb och privatliv.


Nära familjen
Han tror att det blir lättare på Gotland, med ständig närvaro av Tyra-Margaretas kusiner, med farmor och farfar inom räckhåll.

- När jag sedan jobbar med större produktioner är det ju som vilken industri som helst, man är bunden av kontrakt för att leverera, säger han.


En del av karriären
Själv anser Tobias att han haft tur i livet.

- Jag får jobba med det jag vill och att också få vara konstnär i jobbet är jäkligt häftigt. Samtidigt tror jag att jag är bra på att ta hand om min karriär. Just nu är flytten till huset i Viklau en del av karriären, säger Tobias Fröberg.

I december går flyttlasset från Hägersten till Viklau för Tobias Fröberg, hans fru Sandra och dottern Tyra-Margareta. I nya huset finns även utrymme för en ny studio som blir navet i Tobias musikaliska verksamhet.
I december går flyttlasset från Hägersten till Viklau för Tobias Fröberg, hans fru Sandra och dottern Tyra-Margareta. I nya huset finns även utrymme för en ny studio som blir navet i Tobias musikaliska verksamhet.

Tobias Fröberg: Uppvuxen i Visby, journalist på Gotlands Tidningar som via Expressen, Café och Aftonbladet blev artist och släppt fyra egna album.

Ålder: 38 år

Familj: Fru Sandra och dottern Tyra-Margareta, 11 månader.

Bor: Två i Hägersten, men flyttar i början av december till sin nyligen inköpt gotlandsgård i Viklau med två hektar trädgård, odlingsmöjligheter och enorm lada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!