Frusna ögonblick en dokumentation över en dokumentation
Till Svenssons fotoateljé, och dess föregångare som öppnades av Olivia Wittberg på Storgatan i Hemse 1880 och som sedan övertogs av Lasse Svenssons far Henning Svensson, har sudergutar i alla åldrar sedan dess kommit för att låta avbilda sig, både till vardags och till fest. Det var barn, familjer och det var konfirmation och bröllop och så alla dessa begravningar som förr skulle fotograferas.
Epoken tog slut den sista februari 1992 då ateljén i det stora huset vid Storgatan stängdes och paret Lasse och Kickan Svensson slutade sin verksamhet.
<span class='mr'>*</span>
1998 föddes idén att göra en bok om Svenssons fotoateljé i Hemse av Eva Sjöstrand som just avslutat boken om sockertillverkningen vid Roma sockerbruk.
Paret Svensson som skänkt alla bilder, över 100 000 negativ och gamla glasplåtar till landsarkivet, men fortfarande bodde kvar i huset i Hemse tände på idén.
Det var ett kul initiativ och det har varit roligt att se boken bli till, säger Lasse Svensson som inte bara efterlämnat en stor kulturskatt i form av fotografier, han har också massor av roliga episoder från sitt liv som fotograf att berätta och en del av detta finns naturligtvis med i boken.
Nåväl, kvar i ateljén fanns en uppsjö av dublettbilder och det var dessa som blev basen till bilderna i boken som består av två delar.
Först berättar Eva Sjöstrand historien om Svenssons fotoateljé som också innehåller det gotländska fotografiets historia, sedan kommer en del bestående av ett 100-tal bilder mellan åren 1917-1992, ett urval gjort av bokens grafiska formgivare Helena Duveborg som Eva sedan skrivit bildtexter till.
Eva Sjöstrand har här inte bara nöjt sig med namn och datum, flera av de här texterna innehåller innehållsrika beskrivningar och olika levnadsöden.
<span class='mr'>*</span>
Lasse Svenssons egna favoritbilder har dock inte valts till boken.
Jag hade gärna sett några av de reklambilder jag tagit, kanske också någon interiörbild från Gummifabriken när den stod klar, säger han.
Eva Sjöstrands favorituppslag är de två bröllopsbilderna från 28 november 1925, två brudpar fotograferade samma dag, den ena bruden gifte sig i svart brudklänning, den andra i vitt. Ett tidsdokument från en brytningstid.
Eller uppslaget med Jac Norrbys begravning och likfärd 1946. På ena bilden låter änkan Elin Arvida fotografera sig tillsammans med de sju barnen och på motstående sida förs kistan till kyrkan med häst och vagn.
Eller barnbilderna på systrarna Irene och Elsie Larsson som 1961 åkte med föräldrarna från Vamlingbo till Hemse torgdag för att låta fotografera sig med nyinköpta godisklubbor.
När de kom hem tröttande Irene på sin klubba och slängde in den till lammen och lurade sin syster att göra på samma sätt, något hon ångrar än i dag när hon såg hur ledsen hennes tre år gamla syster blev, berättar Eva Sjöstrand.
<span class='mr'>*</span>
Ett mastodontarbete var det att identifiera alla personerna på bilderna som sedan, eller via efterlevande släktingar, måste ge sitt tillstånd för publiceringen.
Alla fotokunder är beställare och måste ge tillstånd, men alla sa ja till medverkan i boken, berättar Eva Sjöstrand som bara misslyckades med att identifiera en enda bild från 1917 föreställande fyra kvinnliga skönheter.
Men det är den roligaste bilden som bara måste vara med och föreställer troligen bröllopstärnor, eller kanske medverkande vid en teaterföreställning, och bilden inleder den stora bildskatten om ett 100-tal utvalda bilder.
När arbetet närmade sig slutet och bara 13 av de 100 bilderna återstod att identifiera tog vi Gotlands Tidningar till hjälp, något som gav en sanslös respons, och också ger en vink om det kommande intresset för boken, berättar Eva Sjöstrand.
GT-läsarna var duktiga och misslyckades bara med en enda bild.
Det roligaste med att skriva boken är nog ändå alla sammanträffanden och människoöden jag stött på och boken har därför blivit mycket av Hemses och södra Gotlands 1900-talshistoria, säger Eva Sjöstrand.
<span class='mr'>*</span>
Tryckeriet har lovat att boken skall finnas i klart skick den 4 oktober och boken kommer att finnas till försäljning vid Hemse torgdag den 6 oktober.
Cirkapriset kommer att vara 295 kronor och förstaupplagan är tryckt i 2 000 exemplar.
Vi har valt att trycka på ett mycket fint papper som framhåller bilderna och ger en känsla av riktiga fotografier, säger Maria Herlin Karnell vid Länsmuseet som producerat boken och ser den som en fotobok med massor av kulturhistoria.
Länsmuseets Anki Dalin som tillsammans med Maria Herlin Karnell fungerat som förlagsredaktör tror att det blir en bok som många vill äga, mycket beroende på det sätt som Eva Sjöstrand valt att skriva bildtexterna på.
Boken innehåller 120 sidor och 100-talet bilder, plus de reportagebilder som pryder inledningen om gotlands fotohistoria.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!