Fyra tjejer ger ut "grön" receptbok
Foto:
Det där går som en röd tråd i "Det gröna köket", en bok som gjorts i form av projektarbete av en kvartett ungdomar, fyra nybakade studenter från Christopher Polhem-gymnasiets naturvetenskapliga linje. Saranna Lundén har skrivit inslaget om näringslära, Josefine Hansson har svarat för den övriga texten, Agnes Sjödahl har fotograferat och Sarah Staflin har ansvarat för formgivningen.
Efter en rejäl lektion i näringslära - och många bra tips och råd hur man tar hänsyn till miljön när man lagar och äter och handlar mat - följer närmare hundra recept. Recept av de mest skilda slag, allt från gotländska specialiteter till svensk vardagsmat, vegetariska, veganska och alla möjliga rätter. Även enkla saker som ugnspannkaka, risgrynsgröt och kroppkakor finns med, men också lammsoppa och lammgryta, kalops och fläslkfilé i senaps- och ostsås.
*
Allt fördelat på årstider; varför inte sparris och vårsallad med rökt makrillfilé på våren, en kajpsoppa eller laxpytt på sommarn, sedan kanske en färgglad höstpaj för att därefter lysa upp vintern med nötbullar eller raggmunk med fläsk. En pizza med mycket gott på kan väl också smaka en kall vinterdag. Bröd- och kakbak får man också tips om.
Nej, allt är inte hämtat från gotländska odlingar men har man sökt råvaror från andra håll har man i hög grad valt ekologiskt och kravmärkt. Det är en kul blandning av recept och ett bra och säkert slitsam arbete utfört av de fyra tjejerna. Och de har förstås praktiserat vartenda recept de bjuder på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!