Galan med drag

Rungande applåder möter Jonas Söderström med en glad duraktig moll i sitt durspel.Lika varmt applåderas dragspelande tolvårige Viktor Gardarfve från Fardhem.De två unga gotländska förmågorna inledde årets dragspelsgala på Gotland.

Durspel. Jonas Söderström är en av de unga och talangfulla lokala förmågorna som får chansen att spela för en  fullsatt salong på dragspelsgalan.Foto: Rolf jönsson

Durspel. Jonas Söderström är en av de unga och talangfulla lokala förmågorna som får chansen att spela för en fullsatt salong på dragspelsgalan.Foto: Rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2009-02-09 04:00
När Kallis Bengtsson tillsammans med Gutebälgarna drog igång dragspelsgalan 2007 var den tänkt som ett årligt återkommande evenemang under den mörka gotländska vintern.
I år arrangerades galan för fjärde året i rad med en publik som fyllde Säveaulan.
Bach, blues, jazz och visa. Dragspel är den gemensamma nämnare som binder musiken samman. Fullt verk och andlöst lyssnande publik som rätt förstår att uppskatta såväl unga förmågor som erfarna musiker.
Dragplåster för året var två, durspelaren Lars Karlsson från Fjärås och Kallis Bengtsson, gotlänning i göteborgsk förskingring. I fjol utsågs han till årets kulturstipendiat i Göteborg och han har tidigare uppmärksammats med et flertal stipendier.

En bälg & En stråke är hans debut cd tillsammans med Per Boesen. På cd:n framförs kammarmusik och på repertoaren står barockmusik framfört på accordeon och cello.
På dragspelsgalan i Visby framträder Kallis Bengtsson som solist och förtrollar publiken med sitt spel. Att vara landets ende koncertaccordeonist förpliktigar, en uppgift som han virtuost hanterade och vann publikens gehör.
- Vänsterhandens bas är avgörande skillnad mellan ett accordeon och ett vanligt dragspel. Frikopplade toner gör det möjligt att spela flerstämmigt på ett accordeon, förklarade Kallis Bengtsson.
Med toccata och fuga i b-moll av Bach visade han mästerligt prov på instrumentets möjligheter och sin egen talang.Vi har fått möta en konstnär i et framträdande med både klang och färg.

1993 vann Lars Karlsson de nordiska mästerskapen i durspel och 2001 utsågs han som den förste durspelaren någonsin till årets dragspelare i Sverige. Han har medverkat på en rad skivinspelningar och han har varit med i tv-program, gjort flera turnéer i USA och är en flitig artist på musikfestivaler och dragspelsstämmor i Sverige och Europa.
Nu för första gången på Gotland spelar han upp på tre olika durspel och ger prov på ett flertal olika musikstilar. Härligt exempel på fingrarnas finmotorik och muskelminne ger han exempelvis i ett medley med 11 polkor, följt av Lisas polska, en egen komposition i folkviseton.

- Varför dragspel? Jo, det är det roligaste och häftigaste instrumentet. Jag valde dragspel efter att ha testat lite olika instrument när Kulturskolan hade prova-på-dagar, säger Viktor Gardarve när han får frågan av dragspelsgalans konferenciär.
Gutebälgarna firar 35 år som dragspelsklubb i år och vad vore en dragspelsgala på Gotland utan Gutebälgarna? Självklart fanns det spelglada gänget med också i år och i samarbete med Visby Folkdansgille.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!