Gamla mästare möter lovande unga elever
De har kommit till Gotland från Korea, Serbien, Israel, Italien, Lettland, Tyskland och Sverige. Med musik som gemensam nämnare deltar de i årets sommarakademi vid Högskolan med kammarmusik på hög internationell nivå. Gotland Baltic Music Academy med Staffan Scheja som konstnärlig ledare är en internationell mötesplats för lärare, studenter och professionella artister.Här bjuds på två öppna mästarklasser och tre konserter
I stället för stilla mummel och föreläsningsord ljuder nu toner från stråkar och piano ut från Högskolans lärosalar. Bach, Beethoven, Brahms, Debussy, Mozart, Schumann och Schostakovich. De gamla mästarnas verk är en angelägenhet också för dagens unga musiker. Lektioner i violin, piano, cello och viola varvas med seminarier och uppspel.
På onsdag och torsdag eftermiddag bjuds allmänheten in att fritt in som åhörare vid de två öppna mästarklasserna. Fri entré gäller också vid elevernas kammarmusikkonserter som ges på torsdag i Klintehamn samt på fredag och lördag i Visby.
- I Klintehamns bibliotek väntar studenter i stråkkvartetter med Debussy och Bach på programmet. På S.t Hansskolans aula är programmet inte bestämt, berättar Staffan Scheja. Tillsammans med sommarakademins övriga lärare framträder vid en konsert i Wisby hotell på torsdagskvällen. I vinterträdgården spelas då bland annat Piazzolas le grand tango med Staffan Scheja på piano och vid hans sida finns professor Ulf Wallin, violin, professor Ola Karlsson, cello, och Avri Levitan, cello.
sts
Med visionen om ökad internationalisering av Högskolan betonar Högskolans rektor också vikten av konstnärliga inslag i Högskolans övriga kurser. Musik, dans, teater hör till de konstformer som skulle kunna integreras i och berika studier i exempelvis arkeologi, matematik eller ekonomi.
- Sommarakademin i kammarmusik är ett verkligt lyft för Högskolan på Gotland, säger Leif Borgert som personligen här gärna skulle höra musik ljuda 52 veckor om året. På rektors önskelista står en fortsättning och utveckling av musik på Högskolan.
Samma dröm har Staffan Scheja som nu för 20 året genomför sin Kammarmusikvecka på Gotland. För fjärde året i rad är han dessutom konstnärlig ledare för sommarakademin vid Högskolan. Detta år hålls veckan i direkt anslutning till Kammarmusikveckan och utbildningen är profilerad på kammarmusik och de stora mästarnas verk.
- Musik har en global kraft och är ett språk som alla kan förstå, säger Staffan Scheja som nämner synergier, alltså pluseffekter, och möjligheter till nätverksbyggen i mötet och till glädje och nytta för deltagande studenter, lärare och erfarna artister.
sts
Bland studenterna är Philip Zuckerman med sina 13 år yngst bland deltagarna. Han är violinist och en talang, specialinskriven vid musikhögskolan i Berlin och därmed behörig att delta i i sommarens musikakademi på Högskolan.
- Det är fantastiskt roligt och nyttigt att få komma till Gotland och delta i sommarakademin. Vi spelar mycket och trivs med lärarna, säger pianiststuderande Leva Klavina och Elina Sirone från Lettland som studerar musik på konservatoriet i Riga. Unikt för denna kurs är att utbildningen är gratis. Däremot får deltagarna bekosta resa och uppehälle.
- Det finns många duktiga ungdomar som spelar. Vad som gäller är att ta tillvara deras intresse och talang. I Sverige finns ett glapp i musikutbildningen mellan gymnasieskolan och högskolan. VI våra antagningar ser vi att både nivån och hantverksskickligheten sjunker, konstaterar Staffan Scheja dom är professor vid Musikhögskolan i Stockholm.
Liksom rektor Leif Borgert vid Högskolan på Gotland ser han i detta en ny nisch att utveckla. problemet är som så ofta annars pengar. Någon finansieringsplan för att förverkliga tankarna på en satsning med musik vid högskolan finns ännu inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!