Gammal bok blir ny om gutar i Novgorod

Är det okej att leta fram en gammal bok, skriva om texten en aning och sedan ge ut den med ny titel och under eget namn (och copyright)?Tja, jag tycker det en tveksamt, men det är juridiskt sett fullt tillåtet om bara boken är tillräckligt gammal.

Foto:

Kultur och Nöje2009-09-02 04:00
Och gammal nog är den allt, den bok som Toivo Molin i Visby letat upp och som han nu gett ut i, som han själv kallar det, "en ny språkdräkt" och med den nya titeln "Gutar i Novgorod".
Originalet heter "Med styrkans rätt" och kom ut redan 1899, skriven av den finske arkitekten, konstnären och författaren Jac Ahrenberg (1847-1914). Han gav ut flera böcker och den historiska romanen "Med styrkans rätt" var nog hans sista.
Den här gamla romanen har alltså Toivo Molin (hitflyttad pensionär som tidigare gett ut bland annat Kvarnen Högan brinner) skrivit om och, som han själv förklarar, "gett en klarare sammanhangsuppfattning".

Inte många gutar
Hur stora förändringar han gjort vet jag inte eftersom jag inte läst originalet. Men han gör inte någon hemlighet av att det är en omskrivning, en parafras kallar han det klart och tydligt i början av boken. Han återger också Ahrenbergs förord.
Boken sägs, enligt informationen på baksidan, berätta om livet i Novgorod på 800-talet. Nu utspelas inte handlingen särskilt mycket i Novgorod utan till stor del i gamla Ladoga, och särskilt många gutar får man inte heller träffa. Istället handlar det mycket om kareler och varjager - eller varäger som Molin kallar de nordmän/skandinaver som förekom i gamla Ryssland.

Förundrande historia
Den nya titeln blir därför något missvisande, den kan få läsaren att tro att det handlar om gotlandica. Så är det knappast.
Lite förundrad blir man också när det talas om Gutagård i samband med 800-talet - gutarnas handelsgård kom inte till förrän några århundraden senare.
Men det är ju en historisk roman och då måste inte allt stämma enligt historieboken. Och visst är det en underhållande berättelse som bjuds med fina och målande beskrivningar av miljöer och människor. Och visst är det också lite spännande.
Men helst hade man sett att Toivo Molin själv hade satt ihop historien och då satsat lite mer på det gutniska. Återkom gärna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!