Garage i Hemse blir musikstudio

Musikern Anders Nordh bygger en professionell musikstudio i Hemse. Inom kort räknar han med att det är klart för inspelning i det ombyggda garaget.

Bygger. Anders Nordh är musiker, kompositör, producent, tekniker och snickare. Nu bygger han en studio hemma i garaget i Hemse. Bygget är i det närmaste klart. Här isolerar han taket mot störande ljud från kyrkklockor och kajor.

Bygger. Anders Nordh är musiker, kompositör, producent, tekniker och snickare. Nu bygger han en studio hemma i garaget i Hemse. Bygget är i det närmaste klart. Här isolerar han taket mot störande ljud från kyrkklockor och kajor.

Foto: Mats Hemlin

Kultur och Nöje2010-07-06 04:00
- Förhoppningsvis har jag då en kö med förhoppningsfulla rockband och gamla bekanta musiker, många av dem finns runt omkring här på ön under sommaren.
I det som varit ett dubbelgarage vid ett av bostadshusen längs Storgatan i Hemse snickrar Anders Nordh intensivt för att få alla detaljer på plats i det som ska bli en professionell musikstudio. Nu närmar sig slutarbetet och då är inte minst ljudisoleringen i flera lager viktig.
- Vad det gäller ljudet är jag perfektionist. Jag vill ju inte att kajorna och kyrkklockorna ska höras in hit.

Anders Nordh var en av de tonsäkra och långhåriga grabbarna i progg-rockbandet Life på 70-talet. Han har spelat med "de flesta", i orkesterdiket under Melodifestivalen och i folkparker runt om i landet. Björn J-son Lindh, Lillbabs och Ted Gärdestad är några av dem.
I augusti för snart ett år sedan flyttade han till Hemse. Där hittade han det perfekta huset för att förverkliga sina drömmar, en nysatsning på musiken och en egen professionell musikstudio. En stor roll i beslutet spelade också Life-kollegan Paul Sundlin, som för sju år sedan lämnade fastlandet för att bosätta sig i Ardre.

Lifes album som nådde ut bland svenskarna under tidigt 70-tal klättrade på listorna då. Fortfarande är fansen ute i världen många, och originalplattan går för samlarpriser.
Nyligen kom en ommastrad version av den ut på bolaget Mellotronen.
Nu har de bestämt sig för en nystart och tillsammans med den nya trummisen Fredrik Broqvist drog Palle fram basen och Anders gitarr och klaviatur för att väcka liv i sitt slumrande band. Redan nu har de flera låtar på gång och snart kan de spela in i den nya studion.

Musiksatsningen i Hemse är resultatet av en lång process. Redan innan Anders Nordh lämnade Helsingborg började han bygga på en "hemmastudio" i lägenheten. Klartecken för bygget i Hemse fick han i november förra året, sedan dess har han snickrat intensivt i det lilla röda uthuset.
Det mesta har han gjort själv. Kunskapen om hur en musikstudio ska byggas har han samlat in under åren som musiker, men även inom sina två andra yrkesområden som han gick vidare med när han valde att ta paus från musiken.

I slutet av 80-talet började Anders Nordh dyka, och det var i det sammanhanget som han fick erbjudande om att hjälpa till att bärga ett vrak i Medelhavet.
- Jag var både snickare och smed på havsbotten, det har jag haft nytta av när jag bygger här. Men ryggen höll inte i längden, och då satsade jag i stället på att bli datakonsult. Jag har haft nytta av båda bitarna nu när jag bygger studion.

Anders Nordh spelade under storhetsåren på Borgen tillsammans med Björn Skifs, men frånsett det och någon semester på Gotland är det en ny plats han flyttar till.
- Jag gillar verkligen ön. Det är solklart att jag skulle ta emot när livet sparkade mig hit.

En helt ny satsning har Anders också på gång med Paul Sundlin och Birgitta "Bittis" Jakobsson. Bittis och Palle har sedan tidigare ett musikprojekt ihop, och att ta med Anders i det kändes naturligt enligt dem.
- Det känns jättespännande och roligt med vår gemensamma musiksatsning. Och det är fantastiskt att vi får en musikstudio här på södra Gotland. Närheten är viktig och det kommer säkert att födas många nya projekt häromkring, säger Bittis Jakobsson.
I sommar blir det chans att höra de nya gänget den 6 august då man spelar på Snäckan i Klintehamn.

Musik. Paul Sundlin, Birgitta Jakobsson, Kasper Jakobsson och Anders Nordh satsar på ett gemensamt musikprojekt och inspelning i den nya studion som Anders bygger i garaget.
Musik. Paul Sundlin, Birgitta Jakobsson, Kasper Jakobsson och Anders Nordh satsar på ett gemensamt musikprojekt och inspelning i den nya studion som Anders bygger i garaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!