"Gärna kultur i skolan, men inte på bekostnad av mina elever"
"Det här är rena dårpippin". Det sade Susanne Welin-Berger, en av dem som i går deltog i ett möte om kulturskolans framtid. Hon gav därmed också uttryck för en del av den oro och ilska som finns över vad som håller på att hända, främst då med den individuella musikundervisningen vid kulturskolan.En pågående utredning vill öka kulturen i skolan men på bekostnad av den individuella undervisningen vid kulturskolan.
I en panel fanns företrädare för barn- och utbildningsförvaltningen i form av vice ordföranden Eric Martell (s), nämndsekreteraren Per Westholm och förvaltningschefen Lars Danielson och kulturskolans rektor Winni Sandström.
Det som hittills är klart är att barn- och utbildningsnämnden, Bun, med knappast möjliga majoritet, 7-6, har beslutat att en halv miljon kronor tas från kulturskolans budget. En lika stor summa hoppas man få av så kallade Wärnerssonpengar.
Det är statliga pengar, öronmärkta för att öka personaltätheten inom skolan och på fritidshem. Meningen är att lärare från kulturskolan, 17 stycken, ska delta i ett projekt ute i ett antal skolor.
År 1999 gjordes också en utredning. En vision togs fram och olika mål sattes upp. Men så kom verkligheten och talade om att det inte fanns pengar för att uppfylla det politikerna i en enig barn- och utbildningsnämnd hade beslutat.
Nu är beskedet i stället att i höst så tas inga nya elever in vid kulturskolan. Trots kön på cirka 700 elever. Besked finns också om koncentration av individuell undervisning på landsbygden ska ske till färre tätorter.
Det finns en oro för ökad segregation, mellan land och stad, mellan föräldrar med olika inkomster, mellan dem som har råd med offentlig undervisning och dem som har råd med privat. Det blir svårare för elever på landet att få individuell musikundervisning. Och nu delar man ut lappar om att man inte vet på skolan hur det blir med den fortsatta undervisningen i höst, sa Ulrika Jägerup.
Från Per Westholm, som leder gruppen som utreder den nya inriktningen för kulturskolan och för kulturen i grundskolan, framhölls att man ute i grundskolorna på ön svarat med ett rungande ja till att ha gruppundervisning i grundskolan.
Men Winni Sandström, rektor för kulturskolan, är orolig för vilka konsekvenser den nya inriktningen kan innebära.
Jag vill gärna ha kultur i skolan. Men inte på bekostnad av kulturskolans elever.
Föräldern Madelaine Bengtsson tog upp att det redan varit nerdragningar i två omgångar och nu blir det en tredje.
Jag kan inte förstå hur det här kan främja både bredd och spets när ni nu kapar spetsen?
Det är ett vägval som man gör. Det blir en smalare bas i spetsen, sa Eric Martell (s), varpå Madelaine Bengtsson svarade att:
Alternativet är att ge sina barn privatlektioner som är ännu dyrare.
Avgiften är för närvarande 600 kronor per termin vid kulturskolan. Också detta har utredningen direktiv om att se på, sa Per Westholm.
Att justera upp avgiften kanske är en väg att gå för att klara den individuella undervisningen. Att gå på privat undervisning kostar nästan 2,5 gånger så mycket. Och den högsta terminsavgiften i landet, 1 800 kronor tar man ut vid en skola i Stockholm. Men det finns också kommuner där ingen avgift alls tas ut.
Susanne Welin-Berger, ordförande i Östergarnslandets föräldraförening, ville ha svar på vad som händer med orkestrarna på landsbygden och hon var kritisk till att koncentrera kulturskolans musikundervisning till färre tätorter.
Något som kommer att kosta föräldrarna stora pengar.
Bättre då att höja terminsavgiften från 600 till 800 kronor, tyckte hon.
Det kommer att kosta oss föräldrar betydligt mer att köra med våra barn till Roma. Bättre då att höja avgiften till 800, om man inte vill lägga ner musikundervisningen på landsbygden!
Högre avgift. Att höja terminsavgiften var en av de frågor som diskuterades under gårdagens möte. Fr.v. i bild några i panelen, Winni Sandström, Per Westholm och Eric Martell.
Framtidsdialog. Den nybildade Kulturskolans vänförening höll i går kväll ett möte där kulturskolans framtid diskuterades av föräldrar, politiker och tjänstemän. Foto: LINDA MAZZI
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!