Ger aptit på att resa till Provence
Boken inleds med ett allmänt hållet kapitel med information om hur man reser dit, logi, turistbyråer, klimat, öppethållningstider för butiker, banker m.m. Vad man bör läsa noggrant här är avsnittet "Är det sant att fransmännen är snorkiga". Det handlar om vad som är normal fransk artighet i butiker och restauranger. För en del år sedan var jag på en gruppresa i norra Frankrike och vår reseledare informerade om dessa regler. Jag har tillämpat dem sedan dess och i stort sett aldrig blivit snorkigt behandlad. (Om man dessutom gör klart att man är svensk och inte engelsman eller tysk går det ibland t.o.m. att göra sig förstådd på engelska!) Det hela kompletteras i ett lite senare avsnitt med vad som gäller om man skulle bli hembjuden till en fransk familj och där är det mycket att tänka på om man inte vill göra bort sig.
Kapitlet "Tillbaka i tiden" berättar lite om fossil, gamla boplatser, spå av romarna m.m. Här nämns även att droppstensgrottorna i Thouzon "är de enda naturliga grottorna i Provence som är öppna för allmänheten". Lugn det finns minst ett dussin naturliga droppstensgrottor som man kan besöka i Provence.
Boken huvuddel berättar om Provence, uppdelat i sex innehållsrika kapitel, med allmänna beskrivningar av olika slags besöksmål, men också mer speciellt var man kan uppleva konst, var och när det finns marknader, fester, kända och udda sevärdheter, mat och dryck, utflykter av olika slag, "När du ändå är i trakten", "Vad köper jag med hem?" m.m.
Efter detta följer ett antal kapitel med mer speciell inriktning, med information om lite mer udda sysselsättningar eller något annat.
I kapitlet "Mellan himmel och jord" beskrivs hur man kan uppleva Provence från ovan, från ballonger, flygplan, segelflygplan, med fallskärm och även från sådana bergstoppar som Ventoux och Grand Luberon. Vill man vara med om andra äventyr mellan himmel och jord finns det möjligheter att vara med om trädsafari med hängbroar, repstegar, lianer och även med övernattningar uppe i träden. Det finns även ett mycket stort antal vandrings-, cykel- och kanotleder, vilket man kan läsa om det följande kapitlet. Vill man göra en originell vandring kan man t.ex. göra det i sällskap med en åsna, som då även bär packning på upp till 40 kg. Och så finns i början av november Le Marathon du Luberon, valfria lopp på 10, 21 eller 43 kilometer och med matkontroller på varannan kilometer...
Ett särskilt kapitel är naturligtvis "Mat och dryck", med tips om marknader i byarna, var man kan köpa speciella produkter som honung, kanderad frukt, olivolja, tapenade m.m. och här finns oändliga möjligheter som bara begränsas av reskassan och vad man orkar ta med sig hem. Det avslutande kapitlet, "Djur och växter", har en lite missvisande titel om man reser för att i första hand uppleva natur.
Några djur beskrivs, men det enda "vilda" djuret är cikadan, resten är tamdjur eller i hägn som i Gonfarons sköldpaddsstation. Här beskrivs också hur man kan vara med om vinskörd på sluttningarna av Mont Ventoux eller rent av vara med om tryffelmässan i Richerenches tredje söndagen i januari.
Kapitlet avslutas med ett avsnitt om bl.a. lavendelodling samt en omfattande presentation av botaniska trädgårdar av olika slag.
Till sist i boken finner man ett register samt en imponerande lång lista över fotografer och bildbyråer som bidragit med bilder.
Med tanke på dagens avancerade reproduktionsteknik förstår jag inte varför så många bilder är mer eller mindre oskarpa. Har de skickats på Internet i lågupplöst form till förlaget? Synd, för många bilder är mycket vackra. Det finns också ett antal kartskisser i de olika kapitlen.
Boken ger aptit på att resa till Provence och vad som är speciellt trevligt är den lite okonventionella och kåserande ton som kännetecknar den.
Ytterligt värdefullt är också alla adresser (även Internet) och småtips som man inte kan hitta i andra böcker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!