Glad Jan efter Kultudral-start

I snart 20 års tid har en vision om en nationell och internationell musikarena i S:t Nicolai-ruinen varit levande hos en mindre skara entusiaster.
I går lades de första byggstenarna på plats och till sommaren 2013 ska Kultudralen invigas.

CHEFEN. Nyblivna projektledaren Annica Grönhagen visar upp modellen för hur Kultudralen ska utformas invändigt, med sina nya kalkstensklädda gradänger och scen.

CHEFEN. Nyblivna projektledaren Annica Grönhagen visar upp modellen för hur Kultudralen ska utformas invändigt, med sina nya kalkstensklädda gradänger och scen.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2011-09-20 04:00

I går morse samlades en skara högst involverade personer till en ceremoni i S:t Nicolairuinen där länsmuseets Lars Sjösvärd formellt överlämnade nyttjanderätten till Kultudralens ordförande Lennart Lindgren i form av förgylld murslev.

Tillsammans med regionrådet Åke Svensson och landshövding Cecilia Schelin Seidegård lade de fyra sedan de första grundstenarna till den blivande kulturarenan.

Här fanns också två av dem som kanske lagt mest tid och ideell kraft på projektet: Jan Lundgren som varit ordförande i stiftelsen under många år och Inger Harlevi som under 20 år drivit frågan.

Här fanns personal från Peab som sponsrar arenan och kommer att stå för det praktiska byggandet, här fanns nuvarande och före detta projektledare samt medlemmar i Kultudralens styrelse.


Många var skeptiska
Många har under resans lopp varit skeptiska till projektets bärkraft, något som mer än en gång underströks av de inblandade i går morse.

Därför var det flera som var extra glada för att grundstenarna lades för att ta 1200-talsklostret in i nutid och även in i framtiden.

- Det har varit en lång resa, med upp- och nedgångar, men en bra dialog och kompetens har fört oss hit i dag och det känns tryggt att lämna över till Kultudralen, sa Lars Sjösvärd.

- Fantastiskt roligt att ni lyckats, sa Åke Svensson när han tillsammans med Cecilia Schelin Seidegård löste upp den rosa buketten för att symboliskt lägga de första stenarna på plats.

- Spännande att se vad det blir, menade landshövdingen som också påminde om de insatser som Högskolan och Riksantikvarieämbetet bidragit med.


En helt naken ruin
I går morse fanns det en helt tom ruin att beskåda. Den slitna gamla scenen och publikgradängerna av trä var borta och det var lätt att föreställa sig hur den nya arenan kommer att se ut, med en ny takkupol, scen och publikläktare av kalksten och med glas och vindnät i flera av de större fönsteröppningarna.

- Det har varit en storm-ig resa, men nu känns det skönt, sa byggnadsantikvarie Ulrika Mebus som drivit projektet fram till byggstart.

- Det har varit krokiga vägar, men jag har aldrig tvivlat, sa Jan Lundgren som betonade att det är många som ställt upp, bland annat Peab.

Inger Harlevi som jobbat intensivt med Staffan Scheja, Håkan Hagegård och kammarmusikveckan under 20 år ville gärna uppmärksamma frimurarlogens välvilja.

- Torsten Westberg, då ordförande för frimurarna var positiv och kallade ihop de närmaste och Hagegårds förstudie har löpt som en röd tråd genom projektet. Nu känns det jättebra, sa Inger Harlevi.


Arbetet börjar direkt
Det historiska ögonblicket inne i ruinens forna nakenhet kommer dock omgående att förvandlas till praktisk verksamhet.

- Här ska vi genast gjuta scen och publikläktare som sedan kläs med kalksten, berättade Lennart Lindgren som liksom de övriga njöt av att vara framme vid detta avstamp.

Koret som enligt tidigare ritningar ska stå orört kan dock få en ny roll.

- Vi har redan funderat på den potential som ett nytt altare för bröllop och dop kan ha i den här miljön, sa Lennart Lindgren.

Hela projektet ska vara avslutat och invigas innan sommaren 2013. De invändiga renoveringarna ska dock vara klara redan till nästa sommars musikevenemang.

Totalkostnaden för Kultu-dralen som beräknas vara klar för invigning i maj 2013 är på 17,6 miljoner kronor.

Av totalkostnaden står Boverket för en miljon, regionen skjuter till fyra miljoner och de beräknade EU-medlen är på 3,8 miljoner. Därtill kommer det egna kapitalet på cirka åtta miljoner kronor som Kultudralen skapat genom nyemission och genom entreprenören Peab.

Vidare tillkommer produkter och tjänster från Slite stenhuggeri, Cementa och Nordkalk.

Ombyggnaden av ruinen och den nya servicebyggnaden har ritats av den danska arkitektfirman Exners Tegenstudio i Århus som vann arkitekttävlingen 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!