Glada Hudik gästar Visby

Greenroom. Anna Westberg ser till att scenklädseln är perfekt på Bosse Andersson och alla andra i uppsättningen.

Greenroom. Anna Westberg ser till att scenklädseln är perfekt på Bosse Andersson och alla andra i uppsättningen.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2011-02-22 04:00

42 000 biljetter är släppta. 40 000 är redan sålda till föreställningen om Elvis.

Premiären sker i Visby denna tisdagskväll. Tre föreställningar på Wisby strand är slutsålda, alltså 3 000 biljetter.

På scenen är Glada Hudikteatern med dansare, kör och musiker.

Föreställningen handlar om den riktiga historien om grabben som växte upp utanför storstaden, där han var udda med sin nya stil och sitt nya sound.

- "Elvis" handlar om en naturligt missanpassad person och att man kan lyckas om man gör det man är bra på. Det är en enkel filosofi som leder till framgång, säger Pär Johansson.

Han startade Glada Hudikteatern 1996 och är ledare men också regissör, manusförfattare och skådespelare.

Han har tilldelats kungens medalj för betydelsefulla insatser på ledarskapsområdet. Nyss gästade han Skavlans program i tv.

Det är också via tv ensemblen blivit känd bland hela svenska folket. I höstas kunde man följa den under ett händelserikt år, med en resa till New York, där gänget satte upp sin Elvisföreställning på Brooklyn Academy of Music.

Det blev succé både på scenen och i tv-rutan.

- Vi hade inte nått framgång utan lagarbete och ett helhetstänk, där var och en känner sig duktig och delaktig, slår Pär Johansson fast.

Glada Hudikteatern är gruppen som lanseras med utvecklingsstörda och normalstörda. I uppsättningen av "Elvis" delar amatörer och professionella scenutrymmet.

-Det är här och nu som gäller, både i livet och på jobbet. Professionella medarbetare bidrar med scenvana och kollektivet bidrar i lagarbetet. Tillsammans gör vi föreställningen, förklarar Pär Johansson.

Han konstaterar att utvecklingsstörda är ett begrepp som inte bör gömmas undan med andra ord.

- Utvecklingsstörda är som du och jag. Vem är förresten normal eller normalstörd? Att tycka synd om hjälper inte någon. Men ställs rimliga krav, då börjar något positivt att hända.

Med "Elvis" tar Glada Hudikteatern ett steg vidare. I uppsättningen arbetar gruppen med mer färdigt manus, redan skriven musik och med texter på engelska.

- Wonderful and great. Teater är mitt liv och det är kul att sjunga, tjejerna i publiken gapar som fågelungar. Vi har hittills sålt 170 000 biljetter och det är härligt att stå på scenen tillsammans med bra kompisar. Jag vill visa vem jag är och ger järnet utan att skämmas, säger Toralf Nilsson som spelar Elvis och har varit med i Glada Hudikteaterns alla uppsättningar sedan starten.

I Elvis-turnén ingår 80 personer på och bakom scenen som tillsammans med två fullastade långtradare reser mellan spelplatserna.

Nu åker ensemblen på Sverigeturné, med start i Visby.

Efter föreställningar på Wisby strand på onsdag och torsdag fortsätter turnén till Gävle, Västerås, Leksand, Härnösand och Linköping. Finalen blir tre föreställningar i Globen, med 4 000 platser vid varje framträdande.

- Det är i det närmaste ofattbart men också underbart, sammanfattar Pär Johansson.

Glada Hudikteatern startades av Pär Johansson 1996.

Den första föreställningen 1996 hette "Tomtar på rymmen" och sågs av 400 personer.

Publikgenombrottet kom 1999 med "Indianer i djungeln" i samarbetade med Folkteatern Gävleborg.

"Det bästa ur Glada Hudikteatern" 2003 sågs av 8 500 personer.

Efter tio år och åtta olika produktioner slog "Elvis" 2005 alla tidigare publikrekord i Hudiksvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!