Han syftar bland annat på sin satsning på munspelandet som resulterat i ett flertal skivor och spelningar på allt från kriminalvården till demenshem. Mikael har känt en dragning till Gotland länge och bor sedan en tid tillbaka halvtid på ön. I juni bjuder han till konsert i Botaniska trädgården.
Mikael var sex år när han fick sitt första munspel i Strängnäs där han växte upp. Sedan dess har instrumentet varit Mikaels största passion.
Det var inte förrän han gick en säljkurs på Uppsala universitet som han gjorde hobbyn till en inkomst. Nu har han släppt flera skivor och gästspelat med bland andra Jump 4 Joy och Jan Åström.
Även om munspelet är i fokus får man en känsla av att det inte är instrumentet i sig som är av viktigaste betydelse.
- Jag vill förmedla kärlek, glädje och tacksamhet, säger han med extra betoning på tacksamhet.
Smultronstället
Ända sedan Mikael satte sin fot på "den lyriska ön" har han känt en stor dragning tillbaka. Hans första visit, var inte förvånansvärt, under sommarsäsongen men sedan ville han återvända under vinterhalvåret. Under sina besök i januari och mars, föll han ännu djupare i förälskelse med ön. Mikael tror att hans musik fungerar bra på Gotland.
- Jag har träffat många öppna och likasinnade människor på Gotland och har fått ett varmt mottagande både på sommaren och vintern.
Sudret är smultronstället. Under intervjun är han i full färd med att leta hus med sin flickvän som jobbar på Körsbärsgården i Sundre.
- Det känns underbart att flytta ner till Gotland.
Tolkade visor
I Botaniska trädgården kommer Artist Razz bjuda på visor med tolkningar från bland annat Bellman och sin största influens Sven Bertil Taube som han ser sig själv mycket i.
- Vi hade en liknande barndom med ett sommarpalats bara att det var på olika platser. Taubes var i Sjösala och jag var i Nybylund med farmor och farfar. Jag tror att det har präglat vår positiva inställning till livet och det speglas även i vår musik.
Under spelningen har han med sig 40 olika munspel. Alla används inte men han vill kunna känna av stämningen och välja mellan olika tonarter. I repertoaren ingår även en del egna låtar i Jan Johansson-anda.
Självkänslan är viktig
Under åren har Mikael jobbat mycket med sin självkänsla och förundras över hur bitarna faller på plats när han ser positivt på livet. Det var speciellt Mia Törnbloms bok Självkänsla nu som inspirerade.
- Jag mår så bra av att spela. Det är magi! Och allt annat i livet flyter på när man gör det man älskar. Munspelet leder mig till olika platser och möten med nya människor.