Gocart kastar sig in i den politiska debatten

Sedan 2009 har Galleriföreningen och Gocart Gallery kastat sig in i den politiska debatten under Almedalsveckan genom utställningar och debatter. Så blir det också denna gång när man anordnar "Gatukonstens rum" på galleriet den 1-7 juli, bland annat medverkar i år den unge, uppmärksammade konstnären Ruben Wätte.

Andrea von Corswant uppmanar publiken vid söndagens vernissage att ta med sig egna virknålar, då det kommer att erbjudas gerilla-stickning och gerilla-virkning.

Andrea von Corswant uppmanar publiken vid söndagens vernissage att ta med sig egna virknålar, då det kommer att erbjudas gerilla-stickning och gerilla-virkning.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2012-06-29 04:00

enom att bjuda in konstnärerna Daniel Grunditz, Malin Lobell, Tommy Mäkinen, Stickkontakt och Ruben Wätte, som alla har erfarenhet av graffiti och genom att uttrycka sig i gaturummet vill Galleriföreningens medlemmar visa olika uttryckssätt och relevant samtida konst.

Det offentliga rummet inskränks alltmer att vara en arena förbehållen kommersiella intressen men gatukonsten tar åter gatans rum i besittning och väcker därmed relevanta frågor om vår samtid och ifrågasätter direkt eller indirekt det kommersiella tomrum som vi står inför.

Ruben Wätte, med de konstnärliga rötterna i graffitikonsten, visar sin kortfilm "Piska och morot" på Gocart under hela Almedalsveckan.

- Det är en rekonstruktion av alla partiledartalen som hittills hållits i Almedalen, säger Ruben Wätte om sin tre minuter långa film som fungerar som en metafor för hans syn på det politiska systemet.

Idén till filmen fick han från ett träsnitt från 1500-talet där en åsna håller tal för fåren. Men så fungerar det fortfarande, menar han, och det är piska och morot som gäller.


Slickstenar
Filmen som genomsyras av graffitiestetik, både vad gäller innehåll, musik och klippning, har ett glasklart politiskt budskap och massor av humor, speciellt i slutscenens stora antiklimax.

Ruben Wätte har tidigare prisats för sina kortfilmer, bland annat filmen "Space control" vid en videofestival i Gävle.

Ruben Wätte tillhör en ny ung och het generation konstnärer med rötterna i graffitikonsten. Han blev sjuk på grund av lösningsmedlen i sprayfärgerna och tvingades hitta nya konstnärliga uttryck och har ett år kvar på sin masterexamen i fri konst på Konstfack.

Han blev i våras uppmärksammad på Liljevalchs Vårsalong med tre broderade västar där de mera kända mc-gängens namn var utbytta mot "Försäkringskassan", "Arbetsförmedlingen" och "Migrationsverket" och verket köptes in av Skövde konsthall.

- Jag ville på detta sätt visa den utsatthet och utpressning makten utsätter människor för, den är precis lika grym som det mc-gängen utsätter samhället för, säger Ruben Wätte.

Och på galleriet gör han också reklam för sin installation i Almedalen, där han placerat ut 100 kilo slickstenar till fåren.


Stickad graffiti
Vid söndagens vernissage på Gocart Gallery får vi också bekanta oss med de utställande konstnärerna Daniel Grunditz, Malin Lobell, Tommy Mäkinen och Stickkontakt.

Stickkontakt består av två kvinnliga konstnärer från Stockholm som stickar och virkar graffiti, på galleriet visar de en stickad struts som stoppar huvudet i sanden.

Andrea von Corswant, ansvarig för veckans utställningar, uppmanar besökarna vid söndagens vernissage att ta med sig virknålar.

Om Stickkontakt kan benämnas gerilla-stickare, så kan Malin Lobell beskrivas som gerilla-odlare genom sin frö-bombning.

Daniel Grunditz och Tommy Mäkinen också de med rötterna i graffitin kommer att visa tatueringskonst respektive måleri.


Samtal och debatt
På måndag den 2 juli föreläser Tobias Barenthin Lindblad, förlagschef på Dokument Press, om graffiti.

På tisdagen avhandlas den konstnärlig yttrandefrihet i det offentliga rummet. Moderator för debatten och samtalet är Stina Oscarson, numera chef för Radioteatern.

Kan växter bli politiska? På onsdag blir det grönt gatusamtal med Ulrika Flodin Furås, författare till Gatsmart odling och Malin Lobell, konstnär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!