Hemlagad Hejdekorv efter familjen Dauns recept och Jannes mormors korv har i åratal räddat familjens julbord.
Korv är minnen och kunskapen - att tillverka korv hemma - har gått i arv från arbetskamrater och vänner.
Jag håller med Kristofer Franzén, att den godaste korven stoppar man helst och bäst själv.Han är författare till "Korv", som i detalj beskriver allt från råvaror till redskap och teknik för att tillverka korv.
Författarens farfars far var charkuterist och han har själv lagt sig vinn om att bevara traditionen att göra korv.
Att göra korv är inte svårt, men det kan vara lite omständligt. Vad som behövs är förberedelse och noggrannhet.
För ett gott resultat krävs dessutom bra recept, bra råvaror och bra hygien.
Visst funkar det att fixa en korvsmet efter bästa förmåga, men med en handbok går jobbet så mycket bättre.
Kristofer Franzén är inte bara korventusiast med egen gård och planer för en egen charkproduktion. Han också verksam som forskare i datavetenskap, en syssla som också kräver sinne för detaljer.
I boken om korv ger han allt för vad som kan krävas i hjälp och handledning till den som vill lära sig göra hemlagad korv.
Boken innehåller också en spännande receptsamling med olika typer av korv från Sverige och andra länder.
Dessutom ingår tips och recept på läckra tillbehör, från det godaste korvbrödet och senapen till surkål och tortilla.
Varför inte testa att laga en merguez att servera tillsammans med kryddröran harissa med recept i boken om korv.
Genom att följa Kristofer Franzéns beskrivning och recept, och använda rätt redskap, råvaror och teknik väntar en fantastisk smakupplevelse.
Helt säkert slår den hemgjorda bra mycket bättre än köpekorv.