Gör som Håkan Larsson så blir det gudagott - snabbt

Foto:

Kultur och Nöje2010-09-09 04:00
Håkan Larsson nosar inte bara upp goda viner. Han har därtill en sällsynt träffsäker förmåga att formulera sig och beskriva det han finner njutbart. Verbalt bevisar han det ett par gånger om året på Stora Gåsemora på Fårö när det bjuds vinprovningar tillsammans med en trogen samling gotlänningar och sommargäster.
Och så fattar han pennan och skriver böcker som på samma sätt, verkligen når fram. Senast nu med Håkan Larssons fredagkväll, en bok för den som försöker förena två omständigheter som egentligen är varandras motsats.
Fredagskvällen är för många avslutningen på en arbetsvecka. Man längtar efter något gott att äta, något som tillsammans med ett gott vin skänker ro av avkoppling. Också själva proceduren vid spisen ska bidra till att skapa ett själsligt och kroppsligt lugn och utöka avståndet mellan fredagsfrid och blodtryckshöjande arbete.
Den andra handlar om stress och ett hjärnkontor fyllt av arbete, händelser, tankar, ännu mer stress och svårigheter att gå ner i varv. Då gäller det att allt klaffar i köket. Inga tillkrånglade recept eller svåra råvaror, det måste vara rakt på, från start till skål. Man behöver för detta en bra guide som lotsar en fram till slutpunkten. Guiden heter "Håkan Larssons fredagkväll, med mat och vin", en bok som hjälper dig att skapa en snabb, god välkomponerad fredagsmiddag utan onödiga krusiduller, men ändå en upplevelse för smaklökarna.
Ingredienserna är inte märkvärdigare än att du kan handla dem på resan mellan jobbet och bostaden. Vinerna han föreslår kostar mellan 60 och 80 kronor (men inte alltid) och det är faktiskt precis så enkelt som Håkan Larsson kaxigt skriver i förordet:
- Gör som jag säger så blir det bra!
Boken är uppdelad i 12 avsnitt, ett för varje månad. Vi kan ta september som exempel där han slår ett slag för rieslingdruvan och bjuder ett recept på tilltugg; en frisk laxtartar. På soffbordet väntar Mullvaden av John le Carré. Jodå, varje kapitel har också ett litteraturtips!
Snabbgravad lax är huvudrätt, med currystuvade rotsaker. Men aj - här ska visst laxen grava en timme i kylen. Där sprack ambitionen att klara fredagsmaten på en halvtimme...

Förutom att ett boktips ackompanjerar varje recept, finns också förslag till passande matlagarmusik. Till laxbestyren rekommenderar köket Elvis Costello with Burt Bacharach: Painte from memory.
Och i glaset, Domaine Pré Baron Sauvignon blanc. Septembermaten fortsätter med ankbröst i öppen lasagne, senapsdressad kalkonfilé och rostbiff med specialgratäng.
Boken, utgiven på Bonnier fakta, är snyggt illustrerad med närgången, komprimerad fototeknik där man ofta bara ser ett utsnitt av maträtter eller råvaror - eller bara etiketten på en flaska. Och om Håkan Larsson nu är en gudabenådad mat- och vinskribent så visar han här också att han kan ta riktigt snygga bilder. Han har själv hanterat kameran med god assistans av hustru Annika.
Jag tror vi kan se fram mot mer av teamet Larsson.
Prisbelönt är han redan och det finns inget som talar mot att han inte även denna gång får ta emot något slags officiellt erkännande för sin skrivarkonst - nu med foto som grädde på moset.
Håkan Larsson, född på Fårö, startade för några år sedan tidningen Allt om vin och har tidigare bland annat varit chef på Allt om mat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!