Gotland en vinnare i kampen om stöd
Foto: Bengan Zettergren
Men några mer pengar till Gotlandsmusiken är inte att vänta.
Det kan konstateras sedan Statens kulturråd besökte Gotlands kommun i går även om parterna var noga med att påpeka att man inte i någon fråga beslutat något än, bara informerats.
- Totalt sett är Gotland en vinnare. Gotland får mer pengar i år än vad man fick 2007, betonar Kennet Johansson, nytillträdd generaldirektör för Statens kulturråd, som i går besökte Gotland och bland andra kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi.
*
Stödet för Gotlandsmusiken har varit ett väldebatterat ämne på Gotland under vintern, i och med den neddragning som gjorts - och frågan om Gotlandsmusikens framtid var förstås en av många som diskuterades mellan Gotlands kommun och Statens kulturråd i går.
Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson sade sig vara imponerad av det gotländska kulturlivet men uttryckte sig försiktigt vad gällde framtida stöd.
- Den andelen pengar som länsmusiken på Gotland får är hög, jämfört med andra delar av landet, och jag ser ingen anledning att höja den, fastslår han.
Johansson betonar att den gotländska kulturverksamheten får en stor del av kakan, än mer i år än i fjol, och att totalt cirka 25 miljoner kronor årligen fördelas mellan bland annat Länsmuseet, Gotlandsmusiken, Författar- och översättarcentret, Bach och Tonsättarcentret.
*
Under gårdagens samtal mellan Gotlands kommun och Statens kulturråd diskuterades också bland annat verksamheten på öns olika kulturinstitutioner, organisationen, fördelningen av resurser och vad man ska göra i framtiden.
Den utredning som kommunen låtit göra och som blev klar kring valborg har man också hunnit gå igenom.
- Jag har tagit del av information, inte fattat några beslut, säger Kennet Johansson.
Under samtalen i går hann man med att gå igenom den utredning av Gotlandsmusiken som gjorts.
Enligt denna finns tre alternativ till Gotlandsmusikens framtid: ett där delar av nuvarande organisation behålls, ett där allt görs om, och ett mellanläge.
- Vi vill borra vidare i det här, och troligtvis är det bättre om en utomstående part gör det, säger Inger Harlevi.
- Gotland är modigt, man vågar titta på verksamheten och på nödvändiga förändringar. Det är positivt, konstaterar Kennet Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!