Gotland förr - och nu
Anna Säve-Söderbergh har plockat fram bibliotekets kartsamlingar.
Foto: Bengan Zettergren
På Gotland uppmärksammas nämligen Kartans år med Kartans dag den 15 november i ett samarrangemang mellan Almedalsbiblioteket, Högskolan, Lantmäteriet och Stadsarkitektkontoret. Kartans År firas 2008 med anledning av att Sveriges Geologiska Undersökning fyller 150 år samt att Kartografiska sällskapet och Sveriges Lantmätarförening fyller 100.
Till Kartans dag har Birgitta Sjökvist och Curt Jalmelid på Stadsarkitektkontoret sammanställt en utställning av kartor över Visby och stadens tillväxt från 1861 fram till våra dagar, med hjälp av kartor från statsarkitektkontoret, lantmäteriet och biblioteket. De visar också en exposé av kartor över Visby med närliggande områden och över hela Gotland.
- Dels vill vi sprida kunskaper om hur kartor har använts under åren och även intressera dagens ungdom om de kunskaper man kan hämta från kartmaterialet, säger utställningsgeneral Birgitta Sjökvist.
*
Kartmaterialet från Visby är intressant då det också innehåller de tankar och visioner som fanns. 1912 tänkte man sig bygga staden utanför myrarna i oregelbundna kvarter med boulevarder. På 1947 års karta är man tillbaka med rektanglar och rutmönster, det blev bara ett område på söder där oregelbundenheten fortfarande finns kvar i stadsplaneringen.
Till utställningen hör också ett bildspel, framställt av Gustaf Svedjemo på Högskolan, där man genom detaljbilder av historiska kartor över Visby kan följa hur bebyggelsen förändrats över tiden. Han kommer bland annat att lägga kartor från olika årtal över varandra så att man kan se hur staden växt fram.
Det kommer också att ges tre korta föreläsningar av Gustaf Svedjemo, Gert Lundquist och Erik Randén, där man får veta mer om hur både de historiska och de moderna kartorna används i forskning och samhällsplanering av Högskola, Lantmäteri och stadsarkitektkontor.
Gert Lundquist kommer att berätta om Laga skifte och även en del om hur gamla kartor fortfarande kan komplettera både GPS:er och 1960 års karta. Exempelvis när man vill ha fram information om gamla fiskerätter.
Lantmäteriet kommer också att demonstrera det senaste inom mätteknik.
Erik Randén från Statsarkitektkontoret berättar mest om hur kartor används i den kommunala verksamheten.
Utställningen visar också en exposé av de kartor över hela Gotland som finns i bibliotekets egna samlingar. Den första från 1576 är gjord av en italiensk kartkonstnär där ön fått frodiga dalar mellan bergstopparna. Kartan säger mera om konstnärens egen fantasi än de geografiska uppgifterna. En karta ritad i Flandern 1616 har gett Gotland den mest udda formen och det är först 1729 som kartorna baseras på uppmätningar.
1692 skickades de första lantmätarna till Gotland för den första detaljmätningen och kartläggningen av Gotland i skattläggningssyfte.
*
På samtliga äldre kartor är Sandviken i Östergarn utsatt, troligen för att här fanns en tillgänglig brunn för sjöfarare.
Kartserien över Visby med omnejd är intressant dä man ser hur bebyggelsen växer längs vägarna till och från Visby innan det är dags att bygga staden utanför murarna
Utställningen Kartans År visas till och med 30 november i Almedalsbibliotekets foajé. Eventuellt kan utställningen senare få en annan mera permanent placering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!