Gotland har lika mycket alvarmarker som Öland
Det berättas i nyutkomna "Svenska Alvarmarker" (Naturvårdsverkets förlag) med text av Urban Ekstam och teckningar av Nils Forshed. En både vacker och läsvärd bok, och som sagt lite överraskande när det gäller andelen alvarmarker.
Nu har ju Gotland inget
att ställa upp emot Ölands stora alvar, men vi har ju hällmarker och vad man kallar "trädgalleri med tall", och det räknas också till alvarmarker. Eller som man säger, naturalvar, som utgör 95 procent av de gotländska alvarmarkerna.
<span class='mr'> *</span>
Boken ger en läsvärd, lätt begriplig och lättöverskådlig bild av alvarmarkerna, som till hela 71 procent finns i Sverige. Estland har 17 procent, Kanada och USA tillsammans 12 procent övriga världen ingenting.
Man får lära om alvarens växter och djurliv, då inte minst insekter och fåglar. Man får också veta hur viktigt det är med betning något man tydligt kan se på Öland där man på ena sidan av en stentun mellan Resmo och Kleva socknar har betat, på andra sidan inte. Den obetade sidan växer igen, på andra sidan visas tydligt fördelarna med betning.
På tal om igenväxning tar man Stora Karlsö som exempel, och från Gotland berättas också om platser som Östergarnsholm, Uggarde roir och Torsburgen varifrån det berättas mycket om vad som hänt efter 1992 års brand.
Det är en högst läsvärd bok, och man behöver inte alls vara "naturtokig" för att tycka om den. Till det bidrar inte minst Nils Forsheds utmärkta teckningar och trivsamma layout.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!