"Gotland som en sagoö" för Svetlana från Moskva
Men tala med henne om de medeltida kalkmålningarna i till exempel Garde kyrka och hon blir närmast lyrisk.
Gotland är som en sagoö för mig, säger Svetlana Vassilieva, lovande konstvetare som i morgon kväll föreläser på Fornsalen och på onsdag kväll just i Garda.
<span class='mr'>*</span>
Svetlana studerar främst konstvetenskap vid det rysk-svenska centret vid det statliga humanistiska universitetet i Moskva och hon har fängslats av den gotländska kyrkokonsten från medeltiden.
Nu är hon på Gotland för tredje gången i år, och hon föreläste bland annat under Medeltidsveckan.
<span class='mr'>*</span>
Jodå, hon talar riktigt bra svenska efter ett par års studier vid universitetet, och det är mycket den berömde svenske porträttmålaren Alexander Roslins förtjänst.
Jag älskar 1700-talskonsten och då främst Alexander Roslin som ju bodde en tid i Ryssland. Men jag insåg att jag måste kunna hans eget språk för att studera honom ordentligt, så jag började plugga svenska, förklarar hon sig.
Nu ser hon Roslin mest som "en hobby" och istället gäller medeltida kyrkokonst. Men också här behövs svenskan.
Min handledare Elena Melnikova gav mig massor av artiklar om kalkmålningar skrivna på svenska. Så jag blev helt enkelt tvungen att lära mig.
Som rysk konsthistoriker finns ju en hel del att hämta på Gotland. Allt från de målade plankorna i Eke och Dalhem kyrkor till ryskt och bysantinskt kalkmåleri i Sundre, Garda och Källunge.
Målningarna i Garda har Svetlana för övrigt daterat om och tidigarelagt cirka 30 år jämfört med Gunnar Svahnströms datering från Svahnströms 1190-tal till 1160-talet. Tufft av en nykomling.
Men jag gör det på stilistiska grunder, säger Svetlana bestämt.
*
Hon har verkligen tänt på Gotland och gotländsk konst.
Skratta inte åt mig när jag säger att jag inte kan leva utan Gotland. Och jag skulle vilja lära mig gotländska, en dialekt lika mjuk och sjungande som den ryska. Och när jag så småningom kanske skriver en doktorsavhandling skall den förstås handla om Gotland.
Och Rurik, den nordiske varjagen som sägs ha grundat det ryska riket, han var förstås gotlänning, skrattar hon.
<span class='mr'>*</span>
Vid sitt föredrag på Fornsalen i morgon kväll kommer Svetlana bland annat att berätta kring kalkmåleriet i Källunge kyrka, och på onsdag berättar hon förstås om det bysantinska måleriet i Garde kyrka. Och känner hon för det kanske hon låter åhörarna njuta också av lite sång hon har en riktigt vacker sopranröst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!