Gotland under nazismen

Sverige förklarade sig neutralt under andra världskriget, men nazismen påverkade även oss här hemma och det finns många berättelser om svenska organisationers, privatpersoners och företags sätt att tackla händelserna under kriget.
Kanske finns extra många berättelser att hämta från just Gotland.

Kultur och Nöje2006-09-20 06:00
- Ön är ett högintressant område eftersom den, med sitt läge mitt i Östersjön, var väldigt nära krigshändelserna. Dessutom kom många flyktingar till Gotland under den här tiden, säger Johanna Berg, verksam inom relativt nyetablerade Forum för levande historia.

Den stockholmsbaserade myndigheten hon arbetar för har som uppgift att med utgångspunkt i Förintelsen arbeta med frågor som rör tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter. Deras uppdrag är att verka över hela riket, men de har aldrig tidigare besökt Gotland.
Nu blir det dock ändring på den punkten, då en massiv föredragsserie drar igång.
- Sammanlagt handlar det om nio olika föreläsningstillfällen runt om på öns bibliotek, samt cafékvällar och lärarseminarium. Vår idé är att knyta ihop den stora historien med det lilla, det som hände långt bort med det som hände här och det som hände då med det som händer nu, säger Johanna Berg.

Därför kommer satsningen - som går under namnet "På denna plats..." - spänna över tre teman: Gotland under krigsåren, Krigets minnesplatser och Flykten till Gotland.
- Hur tedde sig livet på ön under andra världskriget? Hur mötte gotlänningarna de baltiska båtflyktingarna? och Vilka minnesplatser finns idag? är några av frågeställningarna som kommer att tas upp, menar Forum för levande historia.
Myndigheten är dock inte ensam om att sjösätta den stora informationssatsningen på ön, utan har fått lokal hjälp av Vuxenskolan, länsbiblioteket, landsarkivet, länsmuseet, Rädda barnen och Högskolan på Gotland.
Samtliga menar att ämnet är oerhört relevant, speciellt med tanke på att extremhögern nu brer ut sig i Europa.
- Vi tycker att de här händelserna ligger oss så nära i tiden, och för många av oss gör det det. Men inte för alla - inte för ungdomen. Och därför är det väldigt viktigt att fortsätta föra ut den här kunskapen och berättelserna, menar Kerstin Blomberg, en av föreläsarna.

Fotnot: Föreläsningsserien startade under måndagskvällen och sträcker sig fram till i mitten av november. Program finns på Almedalsbiblioteket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!