Gotlands Gille fyller 150 - då får damerna vara med
Jo, de gotländska herrarna i Stockholm håller på traditionerna, men för inte så länge sedan var det ändå en grupp medlemmar som försökte få en ändring i stadgarna så att kvinnor kunde väljas in. Det blev omröstning om saken - och med en enda futtig röst, 35 mot 36, förlorade kvinnoförespråkarna.
Men, skriver Percy Nilsson i gillets nya jubileumsbok, det är min fasta tro att frågan kommer att väckas igen, kanske redan före nästa jubileum...
Gillet, som just i dag firar sina 150 år med festmiddag på Stallmästaregården, har alltså kommit ut med en jubileumsbok. "Gotlands Gille i Stockholm 1856-2006" är titeln, den är utgiven på Probus förlag och redaktör har varit Jörgen Qviström.
*
I boken kan kvällens middagsgäster redan i förväg läsa det högtidstal som gillesordföranden Mats Ekeroth kommer att hålla ikväll. Här finns också glimtar från gillets historia, och man förstår att det inte var vem som helst som vintern 1856 samlades för att bilda den nya sammanslutningen. I deltagarlistan från "urgillet" hittar man det ena namnet efter det andra från den tidens societet inom kända gotländska släkter; Cramér, Ihre, Lyth, Fåhraeus, Hägg, Engeström med flera.
Men - också om man läser listan över dagens gillesmedlemmar är det minsann inga dåliga titlar; direktörer, officerare, jurister och annat i den högre skalan.
Boken presenterar också gillets alla ordföranden och kulturpristagare genom åren, däribland den senaste, Anders Mattsson. Erik Gadd, numera återflyttad till Gotland, minns sina 50 år med gillet och Åke G Sjöberg ger en tidsbild av Gotland på den tiden gillet bildades. Sällskapet DBW var sannolikt en förebild.
En hel del i boken handlar också om gillets varpatävlingar, tydligen ett viktigt inslag i gillets verksamhet.
*
Men det mest intressanta kapitlet svarar Percy Nilsson för när han funderar kring gillets verksamhet och dess framtid. Förnyelse och föryngring - eller stagnation och förgubbning? frågar han sig.
Han kommer fram till att det går åt rätt håll. De senaste tio, femton åren har gillet ryckt upp sig och alltmer aktiverat sig ute i samhället för att främja Gotland och gotländska intressen. "Gotländska ambassadörer" har gillets ledamöter kallats, och det låter ju bra.
Däremot är Percy Nilsson besviken över att försöken till föryngring lyckats sämre. Åldersfördelningen har bara blivit sämre och idag är mer än en tredjedel av medlemmarna 70 år eller äldre! Så "förgubbning" är kanske ett adekvat uttryck. För "kärringar" kan man ju inte tala om. Ännu.
Dock - ikväll när "gubbarna" slår runt på Stallmästaregården får de sällskap. Då får nämligen damerna vara med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!