Gotlandsbok nominerad till årets bästa

Gotländska trädgårdar, skriven av Stella Westerlund och med bilder av Katarina Grip Höök, utgiven av Historiska media, är nominerad till Årets trädgårdsbok 2007. GA presenterade boken när den kom ut i våras.

Gotländska trädgårdar. Är nominerad till årets trädgårdsbok.Foto: Katarina Grip Höök

Gotländska trädgårdar. Är nominerad till årets trädgårdsbok.Foto: Katarina Grip Höök

Foto: Katarina Grip Höök

Kultur och Nöje2007-10-01 04:00
Stella Westerlund från Bromma är sedan många år tillbaka sommarboende i Herta och tidigare uppmärksammad för bland annat sin bok om Emma Lundbergs trädgårdskonst.
Gotlandsfödda Katarina Grip Höök, bosatt i Eksta, är välkänd för sina finstämda bilder i böcker och magasin, reportage och för formgivningen svarar Christer Jonson, riksbekant och ofta belönad bokformgivare från Sysne.
I Gotländska trädgårdar presenteras en rad gotländska trädgårdar, från Fårö i norr till Sudret i söder.
I ord och bild berättas öns trädgårdshistoria med exempel på trädgårdsmiljöer från traditionellt hävdade ängen, Roma kloster och kungsgård, parker och prästgårdsträdgårdar, museigårdar på landsbygden och i Visby botaniska trädgården och privata trädgårdar.
Stella Westerlund har kartlagt hur trädgårdskulturen på Gotland vuxit fram genom århundradena och i Gotländska trädgårdar träder öns trädgårdspersonligheter och deras trädgårdar fram, bland dem Jacob Dubbe och hans spektakulära park Jacobsberg, prinsessan Eugénie med sitt sommarhem Fridhem, Ellen och Johnny Roosval och deras konstnärshem Muramaris och apotekaren Ada Block med museigården Petes, dagens odlare på landsbygden med kalkstensgårdar, konstnärsateljéer och örtagårdar.

Nomineringarna till titeln årets trädgårdsbok är gjorda av en jury utsedd av styrelsen i Stockholms Gartnersällskap. Sällskapet är Sveriges äldsta trädgårdsförening stiftat 1848 i syfte att "främja medlemmarnas fortskridande och förkofran i hvad som trädgårdskonsten tillhör genom att bereda tillfälle till utbyte af idéer och erfarenhetsrön".
Genom Årets trädgårdsbok vill Sällskapet fästa uppmärksamhet på den breda utgivningen av trädgårdslitteratur.

Varje år ombeds förlag välja ut mellan en och fem titlar ur sin utgivning av årets trädgårdsböcker. Därefter nominerar juryn ett tiotal böcker till Årets trädgårdsbok som presenteras nu i september på Bok & Bibliotek, Svenska Mässan i Göteborg.
Allmänheten, i detta sammanhang mässbesökarna på Nordiska Trädgårdar i april 2008, röstar sedan fram sin favorit och den bok som får flest röster koras till Årets trädgårdsbok.
Utnämningen av årets trädgårdsbok har gjorts sedan 2004 och sker numera i närmare samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), som är paraplyorganisation för Riksförbundet Svensk Trädgård, Koloniträdgårdsförbundet och ytterligare tolv specialistföreningar inom fritidsodlingen.
Jag tänker på Linné Han som såg allt . Författare: Karin Berglund. Albert Bonniers förlag
Rosor för förnuft och känsla. Författare och foto: Franziska Kröll. Forum
Gotländska trädgårdar. Författare: Stella Westerlund. Foto: Katarina Grip Höök. Historiska Media
Rabarber. Författare: Ingar Nilsson. Foto: Ingvar Eriksson m fl. Natur & Kultur
Villaträdgården historia - Ett 150-årigt perspektiv. Författare: Åsa Wilke. Foto: Åsa Wilke m fl´. Förlag: Prisma
Perenner - Inspiration Skötsel Lexikon. Författare: Marie Hansson . Foto och Illustrationer: Björn Hansson. Prisma
12 Trädgårdar. Författare: Ulf Nordfjell. Foto: Jerry Harpur. Prisma
Odla barrväxter. Författare: Brita Johansson. Foto: Brita Johansson. Signum
Handbok för Köksträdgården
Odla grönsaker, kryddor och bär. Författare: Lena Israelsson. Foto: Lena Israelsson. W
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!