Gotlandsboken kommer och Ödins förlag går
Ett nytt gotländskt bokförlag har startat och ett gammalt gotländskt förlag upphör.
Ödins förlag AB, som startade 1978 i Visby, ger ut de sista titlarna och säljer sedan ut boklagret.
Thorbjörn och Ulla Ödin avvecklar förlaget och tar inte emot några nya manuskript. Förlagets sista titlar är under produktion och ska ges ut. Kvar är sedan arbetet att sälja ut boklagret i huset på Tranhusgatan.
- Det har varit roliga men också jobbiga år. Förlagsbranschen är krävande och nu har vi bestämt oss för att sluta med ålderns rätt. Vi är ju inte helt unga längre, säger Ulla Ödin. Sedan starten har Ödins förlag givit ut ett hundratal titlar.
Specialområde har varit gotländsk facklitteratur med huvudsaklig inriktning på historia, kulturhistoria, konstvetenskap och militärhistoria. Inom området konstvetenskap har förlaget även givit ut ett flertal titlar som inte bara berör Gotland, bland annat om rysk konst och medeltida träskulptur och förlaget har också köpt in upplagor av gotlandsböcker från förlag som upphört med verksamheten, däribland Gotlands Allehandas förlag.
Bland många minnesvärda utgåvor återfinns exempelvis utsikt från Bringsarve och Louis Sparre, Gotlandsskisser av David Ahlqvist, Wisby förr i tiden av Waldemar Falck, Fäi-Jakås fyst brevi genom Gutamålsgillet, Gustaf Larssons Gutniska dikter och Konstnärsparet Anna Gardell-Ericson och Johan Ericson av Gösta Procopé.
Bland de senast utgivna böckerna återfinns Kyrkliga sällsyntheter på Gotland och annorstädes av Bengt Stolt. Ett nytt manuskript av hans hand blir ett av de två sista titlarna som ges ut vid Ödins förlag.
- Vi har ett par böcker som vi ska arbeta fram och ge ut innan vi upphör med förlaget, men vi tar inte emot några nya manuskript.
- Sedan kvarstår lite arbete med att sälja ut boklagret som vi har här hemma på Tranhusgatan.
Gotlandsboken AB, med säte i Vamlingbo på Storsudret, har just kommit ut med den första titeln, Linné på Gotland, av Marita Jonsson i Sundre och Helga Jonsson, Visby. Initiativtagare och intressenter bakom förlaget är ett 20-tal enskilda personer med gotlandsanknytning. Gemensam nämnare är Heligholm Utveckling AB i Vamlingbo.
- Det är verkligen roligt att få vara med och starta ett nytt bokförlag och det på Gotland. Gotlandsboken AB drivs av en stark kombination av bofasta gotlänningar och sommarboende på ön, säger Gunnar Pettersson, tidigare bokhandlare i Visby.
Bland styrelsemedlemmarna i den nystartade förlaget är han en av många välkända gotlandsprofiler. I styrelsen återfinns också välkände politikern Torsten Gislestam, Hamra, järnhandlare Stefan Norrby, Burgsvik, Roland Svegsjö, Öja och Visby, Anita Widén, Vamlingbo, Erik Fröding, Vamlingbo och Linköping, Torbjörn Lindgren, Fide och Bromma, Sören Larsson, Vamlingbo och Runtuna.
Riksbekant styrelsenamn är tidigare finansministern Allan Larsson, Vamlingbo och Stockholm. Styrelseledamot och ordförande är Carl-Johan Åberg, Öja och Nacka, socialdemokrat, ekonom och nu pensionär efter en karriär inom bland annat ud och finansdepartementet, som AP-fondchef och chefredaktör på Aftonbladet. Jan Larsson, Vamlingbo, som är bolagets verkställande direktör, är också styrelseordförande i Heligholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!