Gotländsk film visas i New York

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Kultur och Nöje2012-03-08 04:00

Gotlandsinspelade långfilmen Katinkas kalas har valts ut som enda svenska film på en av USA:s mest prestigefyllda filmfestivaler, Tribeca Film Festival. Det kritikerhyllade samtidstramat har antagits till Viewpoints, där filmer från hela världen visas.

- Det är jättekul, vi är otroligt glada. Det här betyder att vi når ut till en mycket större och internationell publik. Jag tror att amerikanerna kommer att tycka att det gotländska landskapet är exotiskt, men uppleva att personerna och handlingen är universella, säger producenten Erika Stark.

Gotlänningen Bertil Rosenlund har fungerat som samproducent och gotländsk rådgivare för filmteamet.

- Han tyckte att det var mycket Gotland som växte fram när vi klippte filmen.

Den i Sverige redan kritikerhyllade filmen utspelas under en fest under ett försommardygn på en klassisk Gotlandsgård, på södra Gotland. Inspelningen gjordes i juni 2010.

- Det var väldigt kallt men en underbar tid på Gotland, och vi kunde arbeta koncentrerat eftersom vi var på en plats hela tiden.

Men var exakt gården ligger är hemligt, eftersom familjen som bor där har valt att vara anonym.

- Men de var väldigt generösa, vi var där i flera månader.

Katinkas kalas handlar om ett gäng vänner som firar Katinkas (Mia Mountains) födelsedag på lantstället. Men gästfriheten förändras efterhand till en kväll fylld av intriger, kulturkrockar och fördomar.

Under Stockholms filmfestival förra året utsågs en av huvudrollerna i filmen, Yohanna Idha, till "Bästa kvinnliga skådespelerska. Hon nominerades också till L´Oreal Paris Rising Star tillsammans med två andra skådespelare ur filmen, Mia Mountain och Fredrik Lundqvist. Filmen visades på Folkets bio på Gotland i januari.

Eftersom filmen spelades in på Gotland så sökte filmteamet bidrag från Gotlands filmfond, men filmen fick inte något stöd.

- De hade andra kriterier som de gick efter. Det är knivigt med regionalpolitiska pengar, de behövs, men vi hittade pengar på annat håll, säger Erika Stark.

The TriBeCa Film Festival grundades av Jane Rosenthal och Robert De Niro 2002.

Anledningen var att man ville hedra alla som dött under attacken mot World Trade Center den 11 september 2001.

Den svenska filmen Apflickorna fick pris för bästa film vid festivalen 2011.

Källa: Wikipedia

Katinkas Kalas:

I rollerna Mia Mountain, Ludde Hagberg, Anitha Schulman, Aron Flam, Lisa Östberg, Ulrika Ellemark, Fredrik Lundqvist, Yohanna Idha

Regi Levan Akin

Manus Levan Akin och Lisa Östberg

Producent Erika Stark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!