Boken, "Alla tiders fotboll", är skriven av journalisten Carl-Henrik Fridén som kopplar ett brett grepp om hundraåringen. Omslaget visar en fantastisk, svartvit bild som är ett talande bevis för utvecklingen. Den är tagen i Bro på tidigt 40-tal. Ett ombytt damlag möter ett herrlag där spelarna faktiskt spelar iförda sina ordinarie gångkläder, några till och med väst, slips och hatt.
Gotlands fotbollsförbunds ordförande Monica Hjerp konstaterar i sin inledning att det naturligtvis spelades fotboll på Gotland innan förbundet bildades men då ännu inte organiserat i serier. Och det tog cirka 50 år innan tjejerna på allvar tog plats inom fotbollen, således i början av 1950-talet.
Men starten var trög. I början var det svårt att ens få ihop en handfull lag till distriktsmästerskapet och lagen i sig kunde ha svårt att få ihop tillräckligt med spelare. Utbytet med fastlandet var också synnerligen sparsamt. Det tog fart först med de långt fram i tiden populära landskapsmatcherna.
Var ö-fotbollen startade på allvar är dock förvånansvärt väldokumenterat. Det skedde den 27 juli 1878 på Skolbetningen, belägen i sydöstra Visby, inför tusentalet personer. Ett 30-tal representanter från Stockholms bollklubb, bildad samma år, hade efter initiativ av ett antal Gotlandsbördiga medlemmar, bjudit in sig själva till sällskapet DBW för att få lära sig mer om pärk.
I gengäld fick de introducera "fotboll efter engelsk metod". Där och då på Skolbetningen spelades med all sannolikhet öns första fotbollsmatch, mellan gäster och värdar, iförda olikfärgade mössor för att skilja lagen åt. En månad senare startades Wisby Bollklubb och utvecklingen hade rullat i gång.
Den 8 april 1921 bildades så jubilaren, Gotlands fotbollsförbund. Det skedde på Norrbys konditori på S:t Hansgatan i Visby. Representanter för tre föreningar slöt upp. Det var Visby idrottsförening, Idrottsföreningen Gute samt A 7:s idrottsförening.
1925 spelades premiären i öns nybildade serie. IS Hansa mötte Gute och matchen slutade till allmän förvåning mållös. Serien togs slutligen hem av Visby IF som även tog DM:et samma år och det året således var odiskutabelt bästa lag på Gotland. Styrelsen noterade också att seriespelet mötts av större gensvar än förväntat.
Författaren använder det kronologiska greppet. Varje verksamhetsdecennium får 20-talet sidor, inklusive tiden innan förbundets tillkomst. Nutid, i form av det hundrade året, 2020, avrundar. En märklig säsong där FC Gute spelade mot ett storlag, Hammarby i Svenska cupen. Men med blott 300 tillåtna åskådare på grund av den pandemi som lagt sordin på de senaste säsongerna.
I boken återfinns också listor över bland annat samtliga GA-bolls- och GA-trofévinnare. Hade man fått önska några ytterligare listsammanställningar hade det varit över gotländska landslags- och allsvenska spelare. Bildmaterialet är spännande och illustrerar tydligt fotbollens utveckling.
Här finns också en förteckning över de drygt hundra klubbar som har eller har haft fotbollsverksamhet. Bland de i dag mera okända återfinns IK Alanerna (Kräklingbo) och BK Drott. Äldst är Wisby BK, bildad 1878,. Yngst är Visby Stars, bildad 2016 och i seriespel 2017 med Kappelshamns IK.
Carl-Henrik Fridén har skrivit en faktaspäckad jubileumsbok med många detaljerade inslag. För den fotbollsnördige likaväl som den mer allmänt intresserade av den gotländska "sparkbollen", är volymen en guldgruva.