Gotländsk karriär i Hollywood

Jobbar man med musik i Hollywood träffar man udda typer.
Paranoida Broadway-författare och avdankade hiphopstjärnor till exempel.
- Ibland får man sälja sin själ, säger den gotländske producenten Mikael Karlsson, 26.

Kultur och Nöje2005-02-04 06:00
Mikael Karlssons första jobb i Hollywood var som producentassistent i ett projekt som skulle knuffa igång två avstannade karriärer.
Gotlänningen hade precis gått klart en tvåårig gitarrutbildning på Musicians Institute i Hollywood.
Samtidigt fick Philadelphia-bon Mikel Kamile i uppgift att producera en låt Seal skulle göra tillsammans med Tupacs gamla band The Outlawz.

All respekt försvann
Kamile hade arbetat med Mikaels rumskompis, Hasse Jonsson, och det var genom honom han fick jobbet.
- Alla gig jag fått har varit via rekommendationer, säger Mikael. Det är viktigt med ett nätverk. Jag försöker hålla alla dörrar öppna och ha få fiender.
Under inspelningen lärde sig Mikael hur man inte ska bete sig.
- Där tappade jag all respekt för hiphopbranschen. Jag lärde mig vad man inte ska göra genom att titta på honom. Behandla studiomusiker illa till exempel.

Advokater överallt
Mikael, uppvuxen på Sudret, har bott i Hollywood snart fem år och har sen 2002 en egen studio. Fyra väggar och en dörr, beskriver han den som, i ett fyravåningshus med hundratals likadana rum.
- Det finns inga fönster så man har ingen koll på tiden. Därför blir man fokuserad på musiken och går när man är färdig.
Vid sidan om musiken utbildar han sig till revisor. Vilket har gjort att han förstår affärsdelen av musikbranschen bättre.
- Kontraktsanalysen vi lärt oss har jag användning för i alla projekt jag gör. Det är advokater överallt i USA, det ä r inte som här i Sverige där man kan komma överens muntligt. Det finns många fallgropar och hajar. Tack vare utbildningen lär jag mig se dem.

Låt till ?O.C.?-serien
Mikael säger att han hittat balans mellan kommersiella jobb han enbart gör för pengarna, och projekt han verkligen gillar.
Han har fem-sex band som han spelar in skivor åt. Det är oetablerade grupper som, med lite tur, kan generera pengar längre fram.
- Det man hoppas på är att de ska slå igenom och ta med mig upp, säger Mikael.
Ett av banden, John Matson and the Setups, ska eventuellt sälja en låt till den populära ungdomsserien ?O.C?.
- Det är vanligt att teveserier köper in låtar från oetablerade band. Skulle de till exempel ta en Abba-låt skulle det bli äckligt dyrt. Därför vänder de sig ofta till mindre band.

Bebisprojekt på gång
Mikael tror att banden han jobbar med ligger rätt i tiden. En indievåg är nämligen på väg.
- Med indie menar jag band som Weezer och Flaming Lips, förklarar Mikael. Det har precis startats en radiokanal som heter ?Indie 103,1? som har snott många lyssnare från rockstationen som var störst förut. Dessutom har fler ställen börjat boka indieband. Inget av mina ?bebisprojekt? har slagit igenom, men jag känner att det är på gång.
Jobb han gör enbart för slantarna kan till exempel var att mixa skivor åt låtskrivare som ska på möte för att sälja in sina kompositioner. Eller mixa skivor med bakgrundsmusik avsedd för reklamfilm.
Eller att hjälpa två paranoida Broadway-författare.
Strax innan jul kontaktades Mikael av just två såna. De hade skrivit en musikal 1984 och spelat in den på rullband. Nu var det dags att sälja in den och de behövde därför ha den på cd. Där kom Mikael in i bilden.

Lågbudgetfilm
- De var livrädda för att banden skulle bli stulna. De ringde hela tiden och var paranoida och trodde att jag skulle sälja musikalen och säga att det var min.
En musikal ni inte lär höra mer om.
- Ibland får man sälja sin själ, skrattar Mikael.
Det är inte första gången gotlänningen träffar märkliga figurer.
Faktum är att det händer så ofta att han och musikkompisen Fredrik Strömberg samlar udda händelser i ett kartotek med rubriken ?Only in Hollywood?.
För att få jobb i Los Angeles gäller det att sticka ut. Nåt Mikael inte behöver anstränga sig för.
- Jag har ett svenskt namn och är längst. Det har räckt, säger den 193 centimeter långa gotlänningen.
När han och Fredrik Strömberg gjorde musiken till lågbudgetfilmen ?Me and Ms Jones? ansågs deras ursprung så exotiskt att filmmakarna använde det som säljknep.
- När de skulle sälja in filmen var de tydliga med att säga att den hade ?swedish composers?.

Viktigt att inte deppa
Detta ser han som en stor skillnad jämfört med Sverige.
- I LA är det bara fördelar med att vara utlänning. Olikheterna är en fördel i Hollywood. Där skryter företagen med att de har 50 olika nationaliteter och två gravida kvinnor bland sina anställda.
I Hollywood gäller det att visa framfötterna. Och hålla huvudet kallt.
- Man ska vara öppen för alla äventyr. Men man ska inte tro på nånting förrän det är klart. Man ska ta allt med en nypa salt och inte bli deppig och gräva ner sig om nåt inte går, säger Mikael.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!