Gotländsk medeltid samlad i ny guidebok

Foto:

Kultur och Nöje2011-05-06 04:00

Det är svårt att hålla sig inom givna ramar när man skriver en bok om Gotlands medeltid. Visby med en mängd bevarad byggnader, ringmur och ruiner, alla gotländska kyrkor och andra medeltida byggnader - allt kräver sitt utrymme.

Anders Andrén, professor i arkeologi vid Stockholms universitet, fick för fyra år sedan frågan av förlaget Historiska Media om han kunde skriva en arkeologisk guidebok om det medeltida Gotland. Boken skulle bli den sjunde i en landskapsserie som 2003 inleddes med Västergötland. Mallen var därmed given.

- Jag fick skriva max 256 000 tecken, berättar Anders Andrén.

Efter sin avhandling 1985 om städer i det medeltida Danmark har Anders Andrén mest skrivit akademiska texter fyllda med fotnoter. Guideboken krävde också noggrann faktakontroll, men gav ändå möjlighet att skriva friare.

- Det har varit ett väldigt roligt projekt, fast jag gjort det på fritiden vid sidan av mitt ordinarie jobb, berättar han.

- Kyrkorna och staden är två favoritområden som jag jobbat mycket med, så där gick jag igång rejält.

Det första utkastet blev därför alldeles för långt. Men efter att ha strukit beskrivningen av ett tiotal kyrkor och kortat i några andra texter höll sig manuset inom givna ramar.

I dag släpps boken "Det medeltida Gotland - en arkeologisk guidebok". Det finns redan en mängd gotländska guideböcker. Frågan är om det behövs en till?

- Den här begränsar sig till medeltiden. Vissa platser är givna att berätta om, men jag har även försökt lyfta fram medeltida personer och sökt nya tolkningar på några områden, berättar Anders Andrén.

Bland det han lyfter fram är Kruttornets tvillingtorn, som stod i södra inloppet till den gamla hamnen. Rester av tornet finns hemma hos landshövdingen, i residensets källare.

- Landshövdingen och jag är gamla bekanta. Vi var båda doktorander i Lund på 80-talet. Hon har lovat att jag ska få komma ner och titta i källaren, berättar Anders Andrén.

Han gör även ett försök att datera kyrkan i Stenkyrka, som med utgångspunkt från takets vinkel bör vara byggd i början av 1100-talet.

I sin tidigare forskning har Anders Andrén intresserat sig för de gotländska kyrkornas upphovsmän. I guideboken lyfter han fram en av dem. I domkyrkans stora kapell finns en figur av en man som bär upp ett av valven.

- Så avbildade stenmästarna sig i flera tyska kyrkor. Det är ett självporträtt av stora kapellets arkitekt, säger han.

Som den arkeologiprofessor han är har Anders Andrén ändå aldrig grävt på Gotland. Men han har sneglat på några områden där han gärna skulle sätta spaden i jorden.

- Botaniska trädgården och Gotlandsänget. Där fanns stadsbebyggelse ända in på 1400-talet. Man har gjort några provschakt, men med dagens nya metoder skulle man kunna göra fantastiska fynd.

- Och det skulle vara spännande att gräva ut Almedalen. När den medeltida hamnen i Kalmar tömdes och grävdes ut gjorde man spännande fynd. Det skulle man göra i Visby också.

"Det medeltida Gotland - en arkeologisk historia" är en häftad volym på 256 sidor. Anders Andrén svarar för text och har även tagit flera av bilderna. Boken är uppdelad i tre avdelningar: landsbygden, stad och handelsplatser, samt kyrkor och kloster. 44 besöksplatser har valts ut. Men då räknas Visby som en.

Boken är utgiven av Historiska Media.

Nästa landskap i serien blir Uppland 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!