Gotländsk slöjd på jubileum

Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund, SHR, fyller 100 år i år och det firas runt om i hela landet.

Från Langska huset i Visby till Liljewalchs i Stockholm. 70 gotländska löv finns med bland 2000 löv från hela landet som ingår i hemslöjdens jubileumsutställning.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Från Langska huset i Visby till Liljewalchs i Stockholm. 70 gotländska löv finns med bland 2000 löv från hela landet som ingår i hemslöjdens jubileumsutställning.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2012-07-31 04:00

I Stockholm uppmärksammas jubileumsåret med tre stora utställningar som lyfter fram hemslöjd i tid och rum.

Gotland finns representerat med både professionellt skapade verk och handaslöjd gjord av hemslöjdens medlemmar.

På Liljewalchs konsthall handlar det om skaparglädje i en jubileumsutställning med fokus på det unika i det handgjorda, individuellt eller kollektivt gjorda.

Utställningsrum med olika inriktningar och teman binder samman hemslöjden från förr till nu med sikte mot framtiden.

Till bidragen med gotlandsanknytning hör några av Ulla Ragnarssons broderier på tema närvarande trådar som tidigare har visats hos hemslöjden på Langska huset i Visby.

Spektakulära på Liljewalchs är salarna med slöjdade träd smyckade med 2 000 löv gjorda av hemslöjdare runt om i Sverige.

Bland mängden kreativa alster i olika tekniker och material kommer en del från Gotland och har tidigare visats på hemslöjden i Visby.

"Ser du löven för alla träd" är temat för alla löv som auktioneras ut till förmån för Vi-skogens plantering av träd i östra Afrika.

Varje dag under utställningstiden fram till den 2 september arrangeras workshops i Liljewalchs verkstad där besökarna kan slöjda.

På Nordiska museet dunkar vävstolar dagligen till den 30 september. Väv är jubileumsutställningen i museets stora hall som fyllts med gamla vävar ur museets samlingar och nyproducerade vävar i traditionella tekniker.

Till de senare hör Ann-Cathrine Bladsjö-Widén från Katthammarsvik som är representerad med en matta efter ett original från 1800-talet och Inger Fransson från Näs med en kudde i oliksidig kypert.

Särskild uppmärksamhet i utställningen får den gotländske vävmästaren med damast som specialitet, Hans Thomsson från Hemse, nu med ateljé i Äskekärr vid Kinnekulle.

Under utställningstiden på Nordiska museet visas vävning från olika delar av Sverige. En vecka från den 27 augusti är temat Gotland väver korndräll med Kicki Trodin som tidigare hade ateljé i Ronehamn, och en vecka från 6 september väver Gotland röllakan.

På Waldemarsudde visas fram till den 16 september utställningen "Lilli och Prinsen". Den kretsar kring Lilli Zickerman som 1899 startade Föreningen för svensk hemslöjd, och prins Eugen som var föreningens ordförande från början och fram till sin död 1947.

Utställningen följer dåtidens dokumentation av ortstypisk hemslöjd och är en resa genom det husbehovsslöjdande allmogesverige som en gång var till artisteri av dagens textilkonstnärer

I en avdelning visas verk av kända textilkonstnärer verksamma från 1950-tal till nu aktuella. Två av de 20 medverkande konstnärerna är Barbro Lomakka från Visby och Eva Ek-Schaeffer, sommargotlänning på Fårö.

Med fokus på textil ger utställningen en bra överblick och sammanfattning av hur begreppet hemslöjd har förvaltats, utvecklats och förändrats i Sverige från sekelskiftet kring år 1900 till i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!