Gotländska kommentarer till Nobelpriset i litteratur

Kultur och Nöje2008-10-10 04:00
Det var ett väntat val av nobelpristagare i litteratur var det allmänna omdömet på Almedalsbiblioteket där man som vanligt samlats för att höra Horace Engdahl i radions direktsändning.
På biblioteket finns i dag 23 olika titlar av prosaförfattaren Jean-Marie Gustave Le Clézio att välja på för låntagarna. På hyllorna finns även några titlar på det franska språket och till och med på arabiska.

Lena Pasternak, verksamhetsledare på Översättarcentret i Visby, tyckte att det var ett fantastiskt bra och spännande val av pristagare.
- Hans författarskap sträcker sig över en lång period, från generationen av franska rebeller på 1960-talet fram till nu. En mystiker som förändrat sig genom åren, säger Lena Pasternak.
- Han har en komplex familjehistoria och har utvecklat sin författarroll som betraktare och vittne. En stor modern författare och resenär, säger Lena Pasternak.

Roland Salemark, bokhandlare på Bokia på Adelsgatan, ropade "hurra" för den franska litteraturen.
- Härligt med en europeisk författare, allt är inte bara England och USA, säger han och menar att det ger en puff framåt för den europeiska litteraturen.
- Och så vill jag ge en komplimang till Elisabeth Grate bokförlag, kul att hon får vara med och dela priset.
Roland Salemark beställde hem fjolårets bok av Le Clézio, "Allt är vind" men han är mycket osäker om det finns några exemplar kvar i bokhandeln.
- Det finns inte heller någon pocketutgivning av denne författare i Sverige, så nu får vi ta hem årets bok, "Raga", som släpps inom kort. Sedan kommer säkert bokförlaget att trycka nya upplagor av de tidigare böckerna, men det lär ta några månader, säger Roland Salemark.

- Nej, några kommentarer har vi egentligen inte, säger Lars Karlsson på Norrbys Bokhandel i Visby.
Några böcker av nobelpristagaren finns inte heller i hyllorna.
- Le Clézios böcker ges ut på ett litet specialförlag som bara översätter fransk litteratur, och det är inget vi saluför, säger han.
Nu är det förstås möjligt att förlaget trycker upp hans tidigare böcker, de flesta skrivna på 1960- och 70-talen.
- Vår kunskap om de författare som vi inte vanligtvis säljer vet vi inte heller så mycket om, så brukar det vara med nobelpristagarna, säger Lars Karlsson.
- Det var roligare för oss mindre bokhandlare i fjol då Doris Lessing fick priset, då fanns det en del böcker ute, även hos oss, säger han.

BEBGT VALENTINSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!