Gotländska kulturarbetare lärde om EU:s kulturprogram
Johan Pousette från BAC och Lena Pasternak från Östersjöns Författar- och Översättarcenter, som båda har erfarenheter av att söka EU-stöd för gotländska kulturprojekt, berättade om hur de arbetat och också om fördelar och svårigheter med den europeiska byråkratin.
Europa Direkt Gotland på kommunens ledningskontor hade tillsammans med kommunen, Högskolan, Riksantikvarieämbetet och Kulturrådet hade inbjudit både offentliga som privata kulturarrangörer, men även kulturorganisationer, föreningar och enskilda kulturarbetare.
*
Kersti Berggren tror att det någon gång blir möjligt för ett gotländskt projekt att söka medel ur KULTUR 2007, men det gäller att ha en idé och även en bra finansiering, inte minst under själva ansökningstiden.
Hon ser möjligheterna inom kulturarvsområdet och den gotländska landsbygden, eftersom det också är hennes profession på Riksantikvarieämbetet.
- Och eftersom kulturprojekten framöver tenderar att växa i storlek för att få stöd, så blir det näst intill omöjligt att genomföra dessa utan stöd från staten och Gotlands kommun, fastslog hon.
I sin presentation berättade hon utförligt om vilka kriterier som gäller för att få stöd till samarbetsprojekt och att EU nu lägger tyngdpunkten på längre och tyngre projekt och att grunden är tanken om att skapa ett gemensamt medborgarskap.
Detta ska främja rörligheten och uppmuntra den kulturella dialogen. Det ska finnas ett europeiskt mervärde och genomsyras av kvalitet och synlighet för att kommissionen ska godkänna projekten.
För 2007 satsar EU 15,5 miljoner euro och det beräknas bekosta 16 projekt. För de kortare och mindre projekten satsas 12 miljoner euro som ska motsvara cirka 120 projekt.
*
Kersti Berggren informerade också om de kulturarvspris som delas ut och lite om vad som gäller för att bli Kulturhuvudstad 2014. Gotland som diskuterat frågan måste i så fall lämna in en ansökan 2008.
Nordiskt Ministerråd som reformerat sina kulturstöd till 2007 är mera flexibla och det krävs inte så strikta ansökningar för att få tillgång till de 160 miljoner danska kronor som finns avsatta nästa år.
*
Johan Pousette gjorde sedan en nyttig tillbakablick på BAC:s historia, hur man via EU:s strukturfonder skapat Björkanders och den verksamhet som nu finns i huset. Ett bildspel i bakgrunden med foto från Baltic Sculpture 1993 till dagens verksamhet, gav tyngd åt hans framställning.
- Till ett sammanlagt stöd av 13 miljoner kronor och fem projekt har vi nu en verksamhet som skapat renommé både nationellt och internationellt och har blivit en enorm goodwill för Gotland - inte minst bland gotlänningar, sa Johan Pousette.
- Att producera utställningar på Gotland som sedan visas i konsthallar runt hela jordklotet har gjort ön internationellt känd och fungerat som regional utveckling, fastslog han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!