Fotografins första guldålder varade från 1860-talets början fram till första världskriget. Då dominerade de så kallade visitkorten, porträttbilder uppklistrade på kartong. Nertill fotografens namn och på baksidan konstfullt utformade adressuppgifter och utmärkelser.
I städer och större orter etablerade sig allt flera fotografer och många av dessa var kvinnor i en tid då endast ett fåtal yrken gav möjlighet för kvinnor att vara egna företagare.
Den troligen förste fotografen på Gotland var provinsialläkaren Andreas Andrée, som började fotografera redan 1842. År 1861 öppnades den första fasta fotoateljén i Visby av Anton Ludvig Köhler. Adressen var Södra Kyrkogatan 1, där det fanns en porträttateljé med flera kvinnliga fotografer långt in på 1900-talet.
Kända porträttateljéer fanns under fotografins första glansperiod i Visby även i den Reijmanska gården i hörnet av Hästgatan och Strandgatan, vid Skeppargatan 28 och vid Adelsgatan 25, 32 och 40, alla tidvis med kvinnliga fotografer och några av dem mycket väletablerade.
Fasta porträttateljéer fanns också i Fårösund, Slite, Roma, Hemse, Stånga, Klinte och Burgsvik.
Gotländska kvinnor bakom kameran
Fotografen, fotohistorikern och författaren Svante Hedin har under många år forskat i den gotländska fotohistorien. På torsdagen presenterar han de gotländska kvinnorna bakom kameran vid en föreläsning på Senioruniversitetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!