Gotländska sagovarelser i Bottarve

Människorna har slutat tro på de gotländska sägnerna, så sagovarelserna är på väg att dö ut. Detta är utgångspunkten för en sagoföreställning som Johan Theodorsson spelar i teaterladan på museigården Bottarve.

Sagoberättare. Teaterföreställningen bygger på sägner ur en gotländsk historieuppteckning från 1800-talet.foto: jakob simonsson

Sagoberättare. Teaterföreställningen bygger på sägner ur en gotländsk historieuppteckning från 1800-talet.foto: jakob simonsson

Foto: Tillfälliga Fotografer

Kultur och Nöje2009-07-16 04:00
Föreställningen går klockan 12 på dagen, onsdag till lördag, och riktar sig till barn mellan fyra och tio år. Den handlar om barnen Ann-Mari och Björn, två barn som lämnats kvar ensamma i Bottarve nödåret 1826, medan föräldrarna farit iväg för att arbeta.
Då får de träffa gotländska sagovarelser som Bjäru, en liten trollvarelse som går runt på gårdar och stjäl mjölk, och Di sma undar jårdi som man bara kan upptäcka om man tittar genom ett litet hål i ett papper.

Handlingen utspelar sig i området kring Bottarve. Johan Theodorsson spelar alla roller, med hjälp av olika röster, förklädnader, ljus och ljud. Men publiken görs också delaktig i föreställningen, genom att barnen får svara på frågor och hjälpa huvudpersonerna att rädda de utdöende sagofigurerna. Bland annat får barnen lära sig hur man avslöjar ett troll som försöker förklä sig till människa.
Johan Theodorsson arbetar till vardags som dramapedagog och är sommarboende i Burs. Det var när hans fru arbetade på museigården Bottarve som han kläckte idén om en teaterföreställning om de gotländska sagofigurerna i dramatiserad form.

Han utgick från en historisk källa med gotländsk folklore, och byggde sedan på en ramhandling med de två övergivna barnen.
- Sagorna som jag utgått från har jag hittat i en bok som heter Gotländska sägner. Det var Per Arvid Säve som gick runt i gårdarna och upptecknade sagor och sägner på 1800-talet. Där finns en enorm skatt att ösa ur.
Föreställningen pågår i 45 minuter, men Johan Theodorsson är en hejare på att berätta med ord, musik och ljud, så det blir aldrig tråkigt. Barnen i publiken sitter på helspänn hela tiden, mycket engagerade ända till slutet. Det blir många skratt, och några kalla kårar också.
Efteråt får barnen med sig en papperslapp som de kan sticka hål på och titta igenom, för att kanske få syn på Di sma undar jårdi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!