Gotlandskonstnärer från förr visas i Väte

Stig Alyhr. Avaugglan som självporträtt.

Stig Alyhr. Avaugglan som självporträtt.

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2012-04-13 04:00

1945 års män är en intressant minnesutställning på Maj Wennerdahls galleri Gräne i Väte. Den är sammanställd av Stig Alyhrsällskapet, och är öppen på eftermiddagarna till 15 april. Utställningen rymmer tio gotländska konstnärer som på fårökonstnären Alyhrs initiativ ställde ut 1945 i Rådhuset i Visby.

- Det var den tidens utställningslokal, berättar Maj Wennerdahl, målarkollega och ordförande i Stig Alyhrsällskapet.

Nu har sällskapets medlem Leif Harrysson, med Harryssons handelshus, lånat ut verk av dessa konstnärer som spelat roll i det gotländska konstlivet.

Här återsamlas Stig Alyhr och konstnärsvännerna Ragnar Alyre, Staffan Rosvall, Folke Jupiter, David Ahlqvist, Wolfgang Mehler, Harry Booström, Curt Wiberg, Hjalmar Strååt och Bertil Nyström.

Stig Alyhr, född i Visby 1904, död 1995, är i centrum med flera målningar bland annat det humoristiska självporträttet "Avaugglan" ett inkännande porträtt av Harry Booström samt några fina kattstudier.

Hans kusin Ragnar Alyre, född 1894 i Visby och död 1975 med karriär främst i Stockholm, blev känd som porträtt- och landskapsmålare. Här visas hans mörka sida i några olja med hav och landskap som motiv.

David Ahlqvist, 1900-1988 från Bringsarve, bar fram det gotländska kulturarvet i ord och bild. Nu kan besökare bland annat se hans självporträtt, det ena vid 29 år, det andra som 40-åring.

Staffan Rosvall, 1922-2003, född och uppvuxen i Klintehamn, var botanist, författare, illustratör och som konstnär känd för sina eleganta teckningar och akvareller. Här visas några av hans blomsterstilleben i olja och ett par exempel på hans finurliga skulpturer i trä samt en modell studie.

Folke Jupiter, född i Visby 1913 och död 1979, blev känd för sina gotlandsmålningar inte minst via utställningar hos cirkus- och konstnärfamiljen Schreiber i Ljugarn.

Harry Booström, 1917-1996 från Guldrupe, var en konstnärlig särling med surrealistiska särdrag. Med precision målade han exempelvis Burge i Lummelunda.

Wolfgang Mehler, 1926-2006, son till Ruinspelens kompositör Friedrich Mehler, var lärare i Visby, tecknare, bland annat i i lokalpressen och vars vänner varje nyår kunde se fram mot en konstnärlig hälsning i form av ett för året nytt träsnitt, som grafiskt blad. Han målade också i olja, som i denna utställning en finstämd tolkning av Johan Målares hus.

Skulptören Bertil Nyström, 1890-1987 och född i Slite, är representerad med ett par små kopior kyrkoskulpturer samt Ängskommitténs fagningspris, i original i brons.

Curt Wiberg, 1908-1969, var stockholmaren vars bilder har en plats i många gotländska hem, företräds med några gotlandsvyer.

Detsamma gäller Hjalmar Strååt, 1885-1971, sommargotlänning vid Ygne.

Hjalmar Strååt. Vy mot Högklint.
Hjalmar Strååt. Vy mot Högklint.

Det bildades 1997. Enligt stadgarna skulle sällskapets ändamål vara att stödja verksamheten på Stig Alyhrgården vid Sudersand på Fårö, med utställning och försäljning av gotländsk konst, och med makan Christine Alyhr som innehavare och drivande kraft.

Hon avled 2005, tre år innan hennes nye make sedan 1999, Jurgen von Zweigbergk, dog.

Jurgen von Zweigbergk skrev boken "Stig Alyhr:  målaren som älskade öar".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!