Gotländskt blås till Brasilien

Blåsarkvintetten.
Foto: Henrik Radhe

Blåsarkvintetten. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2012-09-26 06:00

Gotlands blåsarkvintett reser till Brasilien på lördag för en tvåveckorsturné. Kvintetten ska resa över det stora landet och spela i tre städer, från Coritiba i söder via Maringa till Recife i norr.

- Det känns kul att byta miljö. Så här långt bort har vi aldrig rest med Gotlandsmusiken förut, säger Zbigniew Jakubowski.

Musikerna reser dit på inbjudan av den brasilianske tonsättaren Harry Crowl som flera gånger varit stipendiat på Tonsättarcentrum i Visby. Under ISCM-festivalen (International Society of Contemporary Music) som hölls i Visby 2009 fick han höra dem spela. Han gillade vad han hörde, så pass mycket att han rentav skrev ett stycke direkt för dem: "Images de Visby", bilder av Visby.

Zbigniew Jakubowski berättar att Harry Crowl förälskat sig i Visby.

- För honom är det väldigt exotiskt och han gillar det bäst på vintern när det är kallt och snöar. Han har till och med lärt sig svenska hjälpligt.

En idé föddes i blåsarkvintettens huvuden och de skrev till Harry Crowl för att fråga om de fick komma till Brasilien för en liten turné. Han drog i sina kontakter och snart fanns det en skiss till en turné.

Gotlandsmusiken har fått 200 000 kronor i stöd från Statens kulturråd för att genomföra resan. Den musik de ska framföra blir en mix av brasilianskt och svenskt.

- Brasilianarna har bett oss att spela traditionell brasiliansk musik. Det känns ju lite speciellt, men det är säkert intressant för dem att höra hur vi tar oss an deras musikaliska tradition, säger Lars Linna.

Vad är det speciella med musiken därifrån?

- Den brasilianska samtida musiken är färgad av västerländsk konstmusik, men man kombinerar den med rytmer och klanger från den egna musiktraditionen, säger Lars Linna.

Kopplingen till Brasilien är inte helt ny för kvintetten. Redan förra året höll man två konserter med musik inspirerad av Magnus Lindbergs Brasilienresa.

- I Brasilien, och i Latinamerika i allmänhet, är man väldigt stolt över sina egna musiktraditioner. Medan den samtida musiken i Europa är mer bortkopplad från traditionerna har de i Latinamerika mer kontakt med sina musikaliska rötter, säger Dag Franzén, chef för Gotlandsmusiken.

Men blåsarkvintetten kommer också att framföra gotländska musikstycken skrivna av Peter van Tour och Ramón Anthin, samt Georg Riedels "Fårö Nocturne".

Den 13 januari kommer den gotländska publiken att få höra vad musikerna tagit till sig av den långväga resan. Då ska kvintetten hålla en brasilianskt färgad konsert i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!