ABF firar 100 år i år och det uppmärksammas bland annat med utställningen "Drömverkstan" på Arbetets museum i Norrköping. Bland utställarna är Ulla Ragnarsson, designer och textilkonstnär från Visby, som gjort en matta av garner knutna till textilier i hennes samling på Gotland.
- Det är som en dagbok från 1970-talet, fylld med nostalgi och garner från ett tiotal spinnerier, förklarar Ulla Ragnarsson.
Utställningsproducenten Sofia Dahlquist berättar att det gotländska inslaget i "Drömverkstan" handlar om Ullgruppen på Gotlands tankar och idéer på 1970-talet och utställningen "Det smakar kofta" de skapade med hjälp av ABF.
På Gotland svarade Ulla Ragnarsson, medlem i nätverket Textil Gotland och som numera arbetar i en egen visbyateljé, på ett upprop om Ullgruppens erfarenhet av ABF.
- 1979, då mycket handlade om alternativ produktion, var vi några som träffades i en studiecirkel. Utifrån den kom vi in på råvaran ull som då inte hade någon status utan grävdes ner. Grått var inte någon färg att färga på med exempelvis knallgrönt, orange eller lila, minns Birgitta Bergstén, också hon medlem i textil Gotland.
Textilintresserade på Gotland bildade Ullgruppen, med Jane Odell, Bitte Fossbo, Birgitta Bergstén, Rose Dietz, Evaanna Hertow och Ulla Ragnarsson. Där kom Gösta Holmström och ABF in.
- Vi studerade och kreerade i studiecirkel efter studiecirkel. Det blev en utställning om ull som turnerade i flera år på fastlandet med Riksutställningars stöd, berättar Birgitta Bergstén.
- Utställningen "Det smakar kofta" blev klar 1981 och från Gotland vandrade den vidare runt om i Sverige, minns Ulla Ragnarsson.
I fjol kom Sofia Dahlquist till ön och intervjuade deltagarna i den gotländska Ullgruppen. Ulla Ragnarsson fick uppdraget att göra ett verk till utställningen.
Resultatet blev en matta knuten som en rya med textila minnen från tiden för Ullgruppens och studiecirklarnas tid på ABF.
- Vår del är en av flera "tårtbitar" om förverkligandet av drömmar och lusten att göra, förklarar Birgitta Bergstén.
"Drömverkstan", som hade vernissage den 28 januari och som pågår till den 27 maj handlar om människors drömmar, lusten att lära och att utvecklas på egna villkor.
I "Drömverkstan" kan besökarna testa sina olika sinnen i lärarlabbet och komma fram till vilken lärarstil som passar individuellt. "Lusthuset" är en annan del av utställningen med ett cirkelformat tält där besökarna kan gå in och samtala om intryck av utställningen.
I tolv berättelser får besökarna möta människor som på olika sätt har förverkligat sin dröm via ABF. En av dem är alltså Ulla Ragnarsson, som knutit drömmen förverkligad i en matta med material från tiden för Ullgruppen.