Gotländskt i tysk festskrift
Nils Blomkvist skriver om S:t Lars och det ryska intresset för det medeltida Gotland. Kyrkan var från början byggd som romersk katolsk kyrka men efter ombyggnad blev den ortodox - och blev då enligt Blomkvist ett slag ett minnesmärke över det så kallade Smolensk-fördraget, det handelsfördrag som skrevs år 1299.
Tryggve Siltberg tar upp den gotländska bonderepubliken som ett jämlikt samhälle och pekar på hur Gotland skilde sig från övriga Skandinavien. Ett välmående bondesamhälle, bristen på kungar och herremän, en decentraliserad kyrka, många kunniga präster, förhållandevis bred läskunnighet och goda möjligheter att bygga upp en egen och självständig administration med egna lagar. Allt det gav det medeltida Gotland en särställning som blev grunden också för den senare utvecklingen, menar Siltberg.
"Dråp och jämlikhet" är rubriken på hans uppsats och syftar på hur gotlänningarna inte accepterade överhet; dråpet på Takstainarn var ett exempel på det.
Närmare 30 forskare medverkar i skriften, de flesta från professor Hain Rebas hemstad Kiel, men där finns också flera författare från de baltiska länderna. Rebas är född i Tallinn 1943, studerade en tid i Sverige och har sedan i många år arbetat vid universitetet i Kiel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!