Gotlandsljusstaken i nya kläder

Kultur och Nöje2006-12-01 06:00
Så här har ni aldrig sett Gotlandsljusstaken förr.
Många har en personlig relation till den pappersklädda ståtliga ljusstaken. Den är något man tar fram till julen, man vecklar ut alla pappersremsor som har knölat till sig under förvaringen.
Många tänker kanske också att de borde klä om den, men...
Ahnie Gottberg, föreningen Svensk Form Gotland tänker dock lite annorlunda.
Hon tycker att den guldvita ljusstaken har ett drag av kitsch över sig som lockar fantasin att tänka sig hur den skulle se ut om den bytte kläder och uttryck.
Den ursprungliga ljusstaken var heller inte bestämd att kläs med guldigt och vitt papper. Det var från början en fattigmansstake som man klädde med det material man hade hemma. Det klassiska utseendet fick den i mitten på 1920-talet.
I dag är det Irene Grytting och hennes svärdotter som tillverkar de flesta ljusstakar som säljs kommersiellt, men många har klätt sina egna ljusstakar genom till exempel studiecirklar.
Men hittills har de flesta hållit sig till den klassiska "pappersdräkten".
Tills nu.

*
På Konstmuseet står nämligen cirka 40 ljusstakar i helt nya kläder.
- Med den här utställningen vill vi visa att form och design inte är något modernt fenomen, tvärtom är det urgammalt och det är viktigt att visa upp denna folkliga sida av form, förklarar Ahnie Gottberg.
"Att stajla om en klassiker - Gotlandsljusstaken" heter utställningen som pågår till den 13 januari nästa år. Besökarna får rösta på den ljusstake de gillar bäst och det finns inga kriterier för vad man ska bedöma, det är bara att välja den man vill.
Kriteriet som de konsthantverkare som gjort ljusstakarna fått är bara att de ska hålla sig grundformen på originalet. Därutöver finns inga gränser för kreativt nytänkande.
Bidragen är avidentifierade men det kommer att finnas en pärm med alla deltagande namn. Några har lämnat en ljusstake, andra upp till fem stycken.

*
Här finns ingen hejd på fantasi och skaparkraft. Ljusstakarna är klädda med ull, smällplast, gasbinda, elkablar, garn, järn och glas. Ett av bidragen är som en egen kollektion, skapad av en konsthantverkare som hela livet ångrat att hon som tonåring gav bort alla sina Barbie-dockor. En serie kläder hänger på galgar: en guld, en vit och en svart och som avslutning, den klassiska brudklänningen.
Utställningen börjar på lördag och är den första utåtriktade aktivitet som föreningen Svensk Form Gotland gör och en ambition är att få utställningen på turné genom landet med hjälp av Svensk Form i Stockholm.
Den gotländska föreningen bildades i januari i år och har som uppgift att synliggöra formen och dess betydelse. Utställningen görs i samarbete med länsmuseet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!