Gotlandsmusiken är viktig för musiklivet på Gotland

Öppet brev till kultur-och fritidsnämndens presidium Inger Harlevi (m), Stefan Nypelius (c) och Anne Ståhl Mousa (s) som tillsammans med förvaltningschefen Lars Danielson och chefen för kulturavdelningen Helena Wangefelt Ström i morgon tisdag träffar statliga Kulturrådets ledning.

Kultur och Nöje2008-11-03 04:00

Vi hoppas att ni vid mötet med Kulturrådet klargör att Gotlands kommun är beredd göra vad på den ankommer för att Gotlandsmusiken ska kunna behållas i sin nuvarande form, det vill säga det förstahandsalternativ som utredaren Krister Malm förordar. Detta är också vad den gotländska opinionen vill; det har med önskvärd tydlighet framgått av nära 4 000 namnunderskrifter på protestlistor mot en nedläggning och insändarstormen i de lokala tidningarna. Malm skriver också i utredningen, att de flesta inom det gotländska musiklivet som tillfrågats i utredningsarbetet tycker att den nuvarande Gotlandsmusiken sköter sig bra och är viktig för musiklivet på Gotland.

*
Gotlandsmusiken har enligt utredaren visat prov på stor förmåga att på olika sätt anpassa sin verksamhet till såväl kulturpolitiska krav som krav från musiklivet på Gotland. Gotlandsmusikens verksamhet med sin genremässiga bredd, sina många publikgrupper på olika orter på Gotland och sin inriktning på barn- och ungdom (hälften av framträdandena) stämmer väl med såväl Kulturrådets krav som förslaget till kulturpolitiskt program för Gotlands kommun.
Som Krister Malm konstaterar i sin utredning innebär Gotlands öläge att det krävs extra stora insatser för att bedriva musikverksamhet med gästande musiker på Gotland jämfört med regioner där frilansmusiker kan resa till och från spelningar utan att ta båt eller flyg och ofta utan övernattning.
Gotlandsmusikens olika ensembler genomför varje år mer än 400 spelningar. Allt från stora offentliga konserter till spelningar på vårdinstitutioner, klassrumsbesök i de gotländska skolorna etc. Att köpa motsvarande musik på annat sätt skulle kosta långt mer än vad Gotlandsmusiken kostar.

*
Vi hoppas också att ni, för vidare befordran till den pågående statliga kulturutredningen, tar upp frågan om statens medansvar för att bevara en av landets få professionella blåsorkestrar. Detta skulle göras enligt vårens delrapport, men Malm skriver i sin utredning att så vitt han vet har kommunen inte agerat i frågan, i varje fall inte med någon skrivelse till Kulturutredningen.
Framhåll också för Kulturrådet att enligt det förslag till kulturpolitiskt program som nu behandlas inom Gotlands kommun kommer kommunen i framtiden att spela en mer aktiv roll som huvudman för länsmusiken med tydliga uppdrag och uppföljningar. Kommunen skriver i den nyligen antagna Vision Gotland 2025 att ett rikt kulturliv spelar en viktig roll för inte bara för folkhälsan utan även för att upprätthålla goda relationer mellan institutioner och människor.
Gotlandsmusiken är en mycket viktig del av detta rika kulturliv.
Med vänliga hälsningar och tillönskan om ett bra möte med Kulturrådet

Föreningen GotlandsMusikens Vänner
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!