Gotländsk passagerarsjöfart är huvudtemat i Gusem 2, Historiska föreningen vid Högskolan på Gotlands tidskrift.
Tidskriften omfattar drygt tio artiklar, samlade i en inbunden bok om 400 sidor, och i går kväll hölls boksläpp i Almedalsbibliotekets hörsal. Då framträdde Magnus Götherström, sekreterare i föreningen och författare till artikeln "Övergången till bilfärja i gotlandstrafiken", i ett samtal om gotlandstrafikens utveckling tillsammans med Nils Nordenbrink, som skrivit artikeln "Västervik eller Oskarshamn".
Torsten Svenssons talade också om sitt bidrag till skriften "Den delade kolonnettens gåta - om en byggnadsdetalj i Källunge kyrka och något om kyrkans byggnadshistoria".
Föreningen har funnits i drygt tre år för att främja historisk forskning på och om Gotland i allmänhet och inom högskolan i synnerhet.
- Syftet med Gusem är att sprida den historiska kunskapen som finns till allmänheten, säger Magnus Götherström, sekreterare i föreningen.
Ytterligare en artikel finns på ämnet gotlandstrafiken. Här är det Kenneth Landgren som kåserar om hur det kunde vara att resa till Gotland år 1914. Bland andra ämnen som avhandlas i tidskriften finns "Olaus Magnus", författare Karin Asmundsson, "Bysantinskt i Garda - drygt 100 års konsthistorisk debatt" av Eva Tordai samt "Gotlands gårdssamhälle 1413-1900 och ödesfrågan 1514-1750" med Tryggve Siltberg som upphovsman.
Redaktörer för boken är Torsten Daun och Peter Achour.