Gotlänningar  lagar mat i tv

Amatörkockar? Javisst, men att laga god mat, äta gott och gärna göra det tillsammans med andra, det gillar gotlandskvartetten som möts "Halv åtta hos mig" i TV4.

Christina Södergren. Gillar husmanskost men äter inte fiskbullar. Äter havregrynsgröt till frukost en dag i veckan, annars ett kokt ägg, yoghurt, kaffe, smörgås och tranbärsjuice.

Christina Södergren. Gillar husmanskost men äter inte fiskbullar. Äter havregrynsgröt till frukost en dag i veckan, annars ett kokt ägg, yoghurt, kaffe, smörgås och tranbärsjuice.

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2011-10-27 04:00

I nästa vecka är det Patrick "Palten" Jonsson, Lina Kahn, Christina Södergren och Tord Berglund som visar prov på både matlagningskonst och sociala färdigheter.

- Vi vet resultatet och vem som är vinnare, men vi berättar det inte innan sändning, säger de under onsdagens långlunch med crepes på menyn.

- Det är avspark med mat på lokal för oss. Vi kände inte varandra innan inspelningen då vi träffades hemma hos varandra. Det var kul men lite jobbigt med filmning från tidig morgon till sen natt, berättar gänget.

Först ut på måndag är "Palten", känd som konstnär, rocksångare, revyartist och tatuerare. Nu hamnar han som amatörkock på tidningens kultursida.

Gift med en kocka från Thailand är hans favoritkök givet. Frun i fråga kan kanske ses som sidekick i sammanhanget. I vilket fall lunchar hon ett par bord från maken denna dag.

- Jag äter all mat men tycker bäst om thailändskt, säger han som gärna väljer friterade räkor, fläsk med kokosmjölk och thailändska pannkakor när han själv står vid spisen.

På tisdag är det Christina Södergrens tur att träda fram i tv. Som pensionär flyttade hon för två år sedan till Visby.

- Jag är född i Rone, gillar husmanskost och lagar alltid all mat själv, berättar hon som har jobbat 22 år med barn, ungdomar, äldre och diakoni i kyrkan i Hemse.

Onsdagskvällens "Halv åtta hos mig" är vikt för hembesök hos kändisfrisören och bloggaren Lina Kahn.

På ringfingret blänker en förlovningsring och bröllopet är planerat till nästa sommar.

- Jag älskar mat, det bor en "big mama" i mig, skrattar hon med ny färg på håret och äventyr i blick.

Tord Berglund, med jobb som IT-chef på Högskolan, är sist ut i programmet. På torsdag visar han upp sina färdigheter i köket.

- Själv äter jag gärna och mycket, men uppskattar kanske inte kokospannkakor. En god, hemmagjord burgare med mycket grönsaker, tabasco och hemlagad pommes frites, det är däremot riktigt gott.

I "Halv åtta hos mig", som sänds varje vecka, får tittarna bekanta sig med fyra för varandra okända personer som turas om att bjuda hem varandra på middag.

De tre som äter betygsätter den fjärde som bedöms och poängsätts i allt från presentation av menyn, inköp och matlagning, till dukning, fördrink och trerätters middag.

Vinnare blir den värdkock som fått högst betyg när veckan är slut och som får en rejäl slant i pris. För tittare som vill testa att laga själv finns alla recept på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!