"Grädde på moset", eller?
Kultur är som "grädde på moset", skrev Kulturnämndens s-grupp, med den erfarna kulturpolitikern Anne Ståhl Mousa i spetsen, i ett inlägg på Folkbladssidan för en vecka sedan.
Kära nämndledamöter, kulturen är en huvudrätt. Livsviktig för utveckling och att må bra. Kulturen innehåller just den äkthet och variation i kosten som vi i dagens livsmedelsutbud saknar. Livsmedlen som är industriproducerade och pepprade med tillsatser av allehanda slag. Kulturen som istället är närproducerad och äkta. Det ligger i sakens natur.
Därför mår vi bra av att konsumera kultur. Den ger energi och nödvändiga vitamintillskott.
Ja, så kan man leka med orden och jämförelser med kosten. Men en sak är säker, kulturen inskränker sig definitivt inte till "grädde på moset". Eller vad säger övriga partier?
Bred kulturdebatt
Det är dags att ta kulturen på fullaste allvar.
Detta har markerats genom den breda kulturdebatt som har rasat genom Sverige under det senaste dryga halvåret. Initierad först av Skuggutredningen, sedan av Kulturutredningens digra rapport.
Här på Gotland är vi på väg att få ett kulturpolitiskt handlingsprogram som grund för en aktiv, får vi hoppas, kulturpolitik. Ett avtal har slutits med Kulturrådet, som känns intressant. En bred referensgrupp är på väg att knytas till Kulturnämnden för att markera kulturens betydelse i kommunen.
Detta ger goda förutsättningar för en varierad kulturkost. Men sedan gäller tillämpningen. Att sätta allvar bakom orden. I handling visa att nu stärks och breddas kulturen på Gotland.
Nu är det slut på neddragningar i budgeten, vilket måste uttalas i anslutning till att det kulturpolitiska handlingsprogrammet beslutas av fullmäktige i juni.
Nu satsar kommunen framåt, därför att man inser att kulturen kan ge Vision 2025 vingar fram mot målet. Inser att medborgarna inte nöjer sig med att tillhandahållas kultur som "grädde på moset".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!