Gränslöst på muren

Gripande, gränsöverskridande och gränslöst angeläget är tre passande uttryck för Länsteaterns aktuella satsning "Dancing on the Ringmur" som dansas tre gånger den här helgen.Efter gårdagskvällens premiär återstår bara två möjligheter att låta sig beröras av föreställningen i Östergravar - i kväll och på söndag kväll.

MUHR PÅ MUREN. David Muhr och Isabella Levin i dansrollerna som Zack och Marwah när Länsteatern dansar hip hop-dramat "Dancing on the Ringmur" i Östergravar.

MUHR PÅ MUREN. David Muhr och Isabella Levin i dansrollerna som Zack och Marwah när Länsteatern dansar hip hop-dramat "Dancing on the Ringmur" i Östergravar.

Foto:

Kultur och Nöje2012-05-05 04:00

Det finns murar som är oändligt mycket högre och mer svårforcerade än Visby ringmur. Ett exempel på en sådan mur, som snarast bör rivas, har byggts av det svenska migrationsverket.

Den kommer aldrig att K-märkas och den kommer aldrig att bli ett världs- eller kulturarv eftersom den står där som ett monument över inskränkthet, rädsla och politisk dumhet.

Om denna mur får publiken ett tragiskt exempel från verkligheten när Länsteatern dansar historien om Zack från Somalia och Marwah från Irak.


Kunskap och klokhet
En kärleksrelation som började på Gotland för två år sedan men där Zack hamnat i en "Moment 22"-situation där det inte räcker med att dansa på muren - den måste rivas en gång för alla.

Här räcker vare sig frostsprängningar eller dundrande bassolon, här krävs istället kunskap, mod och politisk klokhet.


Varm upplevelse
"Dancing on the Ringmur" är inte bara en historia om Zack och hans situation, dansföreställningen tar ett mycket bredare grepp på hela ungdomsgenerationen. Det var en värmande upplevelse när kylan kom och kvällen övergick till natt vid torsdagskvällens generalrepetition.

Det drygt halvtimmeslånga hip hop-dramat är koreograferat av Kattis Wöllner och bygger på intervjuer och dansworkshops med gotländska ungdomar hon genomfört tillsammans med Thomas Sundström som också står för musiken.

De har utgått från Visby ringmur som en markör för all världens murar, både verkliga och imaginära. Och det visade ju sig i februari i år att även att nästan 800 år gamla murar kan rasa.


Häftigt ljus
Projektet genomförs med fem svenska och fem estniska dansare på scenen och efter de tre föreställningarna i Östergravar fortsätter projektet i slutet av maj till Tallinn där dansföreställningen bland annat inleder NUKU:s internationella teaterfestival.

Med hjälp av dans hämtad från den moderna ungdomskulturen, film, projektioner och Ulf Grönhagens häftiga ljussättning direkt mot den skrovliga muren skapas väsentliga och knivskarpa frågor som "vem tillhör världen?".


Svar i unga händer
Ytterligare en brännhet fråga berörs i föreställningen, nämligen den nationella frågan i Estland - om människors lika värde oavsett man är av estnisk eller av rysk härkomst.

Svaren och framtiden ligger i de ungas händer och världen får tydliga perspektiv i den här vackra föreställningen.


Alla av samma släkte
Det är samma planeter och stjärnor som vakar över vår tillvaro, vare sig vi befinner oss i Somalia, Estland eller på Gotland och det är samma fullmåne här som där. Vi är av samma släkte oavsett språk och hudfärg.

Klä dig varmt och låt dig beröras av dansarna på scenen. Det är helt gratis!

Dancing on the Ringmur

Hip hop-drama av Kattis Wöllner och Thomas Sundström

Producerat av Länsteatern Gotland och NUKU i Estland, i samarbete med Region Gotland, Dans på Gotland, Gotlands Museum, Byggnadshyttan, PA-kompaniet och Clarion Hotel.

Koreografier: Kattis Wöllner

Musik och film: Thomas Sundström

Ljusdesign: Ulf Grönhagen

Kostym: Mari Ljungström och Kattis Wöllner i samarbete med dansarna

Dansare från Gotland: Isabella Levin, Linnea Elffors, Camilla Myrdal och Johanna Persson.

Dansare från Estland: Getter Meresmaa, Grete Görgensson, Karolin Körre och Mirjam Aimla.

Dessutom dansar David Muhr de gotländska föreställningarna och Aleksandr Pihoja dansar föreställningarna i Estland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!