Gravstenar berättar om sömmerska och sjöman

En grav med en gravsten, ett namn och ett yrke, som sammanfattar ett liv.Vad kan en gravsten ha att berätta? Astrid Andersson Wretmark vet."Segelsömmerskan och sjömannen" är en utställning hon gjort i samarbete med Gotlands museum.

Astrid Andersson Wretmark. Segelsömmerskans och sjömannens gravstenar står på Södra kyrkogården. "Nu seglar sjömannen i evighet med de segel som hon sömmade", sammanfattar Astrid Andersson Wretmark  sin betraktelse och sitt bildspel över gravstenar och vad de berättar om kvinnors yrken och liv.Foto: Rolf Jönsson

Astrid Andersson Wretmark. Segelsömmerskans och sjömannens gravstenar står på Södra kyrkogården. "Nu seglar sjömannen i evighet med de segel som hon sömmade", sammanfattar Astrid Andersson Wretmark sin betraktelse och sitt bildspel över gravstenar och vad de berättar om kvinnors yrken och liv.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2010-10-18 04:00

Nu visas den som en del i utställningen "Kvinnfolki, en helt annan historia" som pågår året ut.

Egentligen är "Sömmerskan och sjömannen" mer än bara en berättelse om några gravstenar på kyrkogårdarna i Visby.
Snarare är det cirka 20 minuter långa bildspelet i ord och bild en betraktelse över hur osynliggjorda - och synliggjorda  - kvinnor var och är efter döden.
- Kvinnor är i hög grad osynliggjorda på de äldre gravstenarna på våra kyrkogårdar, konstaterar Astrid Andersson Wretmark.
Hon är välkänd som sjukhuspräst emerita, teologie doktor och Visbykvinna. Nu delar hon med sig av upplevelserna från sina promenader på Visby kyrkogårdar.
- Jag gick en sväng på Södra kyrkogården och stannade till vid en gravsten över segelsömmerskan Fredrika Westberg och en annan över sjömannen Niklas Petter Nielsen. De båda gravstenarna står en bit från varandra och är vända åt olika håll och jag kom att fundera över deras livsöden.

Astrid Andersson Wretmark, som många andra, tar gärna promenadvägen vid kyrkogårdar och kanske tänker några av oss på dem som vilar där.
Till skillnad från de flesta har Astrid Andersson Wretmark fortsatt sina kyrkogårdsvandringar med siktet inställt på att skildra ett stycke kultur och kvinnohistoria värd att berätta om.
- Sällan står kvinnornas yrken vid deras namn på gravstenarna, säger hon och noterar en tydligt markerad social ställning där så är fallet.

I utställningen blir gravstenarna minnestavlor över de döda med vittnesbörd om ett religiöst liv. Samtidigt blir stenarna bärare av sociala skillnader över tid och rum.

Trotjänarinnan, kokerskan, demoisellen, änkefrun, fröknen, frun, småskollärarinnan, kassörskan, hattmodisten, handlaren, diakonissan, missionären, redaktören och kyrkomusikern.
- "Segelsömmerskan och sjömannen" visar kvinnans roll i bondesamhället innan maskiner tog över kvinnornas arbete på åker, äng och i hem. Från den tiden finns ibland kvinnornas yrke inskrivet på gravstenarna och i nutid är det också sällsynt, tolkar förste antikvarie Gun Westholm.

En särskild uppmärksamhet riktas med gravstensperspektiv mot kvinnan som maka och moder. "H.H. (här hwilar) Min älskade moder", "Oförgänglig maka och mor" är exempel från förr.
- Nu seglar sjömannen i evighet med de segel som hon sömmade, sammanfattar Astrid Andersson Wretmark.
Det svart-vita bildspelet "Segelsömmerskan och sjömannen" ackompanjeras av foton tagna på kvinnor från förr, som nu visas för första gången, ur Mathias "Masse" Klintbergs bildarkiv.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!