Nu analyseras grekernas nationella särdrag av ekonomiska makthavare i hela världen. En grek saknar samhällsansvar. En grek är som en pajas. En grek är inte grek längre. En grek är tiggare. En grek är en tokstolle som Bellman, ungefär.
Nobelpristagaren i ekonomi, amerikanen Paul Krugman, säger att folken i norr, exempelvis en tysk småföretagare eller en svensk lantbrukare, lånar till låg ränta medan en grek måste låna till femdubbel ränta. Det säger sig självt att greken inte kan låna mer, säger Krugman.
Ett år före OS i Aten år 2004 såg jag Akropolis och Parthenon första gången. Före det hade jag läst om att Akropolis byggdes upp på femton år mellan 447-432 före Kristus. Akropolis kallades ett av världens sju underverk.
Underverket var intakt fram till slutet av 1600-talet men sköts då i ruiner. Engelsmannen Lord Elgin monterade senare ned skulpturerna från Akropolis och förde dem till British museum i London. Skulpturerna är sannolikt de främsta konstnärliga verken i mänsklighetens historia.
De gamla grekerna kallade till olympiska spel i över elva hundra år i rad, från 776 f. Kr till 393 e. Kr. Men inför OS i Aten år 2004 åkte olympiska kommitténs högsta funktionärer i skytteltrafik till Aten under förberedelsetiden och ifrågasatte om grekerna var kapabla att genomföra spelen.
Grekerna kände sig förnedrade men OS gick till slut över förväntan.
Från medeltiden och fram till nu har greker gärna hyllats som den västerländska civilisationens skapare. Konstens, arkitekturens, litteraturens och demokratins högsta värden föddes i det gamla Grekland medan vi i norr var barbarer.
Århundradena före Kristi födelse blev Grekland en stormakt. Sedan kom romarna och sedan kristendomen. Den grekiska högkulturen försvann och glömdes bort fram till vår medeltid.
Tänk om grekernas kultur hade utvecklats obrutet, utan romarrike och kristendom, tänker vi. Är det bara så att grekerna slarvade bort sitt storslagna kulturarv?
Greklands storhetstid började, sägs det, med att den unge Filippides sprang från Marathon till Aten år 490 f. Kr och utropade "Segern är vår" efter att grekerna med en liten tapper skara besegrat perserna, något som ingen trodde var möjligt.
Många menar att det är just grekernas överlägsna kultur som världens kanske främste skulptör genom tiderna, greken Fidias, skildrade i de ovärderliga marmorskulpturerna som nu finns spridda i Västeuropas statliga museer.
Musikern Mikis Theodorakis, grekisk minister en gång, har nyligen skrivit om grekernas och övriga européers gemensamma förflutna: "innan var det diktatorerna som stal vår frihet, nu är det våra ´vänner´ som exploaterar vår olycka".